Mesić za N1: Situacija se promijenila, na sceni opet imamo “tuđmanizaciju”

Vijesti 19. jan 202220:41 > 21:54 7 komentara
N1

Posljednji predsjednik Predsjedništva nekadašnje Jugoslavije Stjepan Mesić je u večerašnjem Pressingu na N1 kazao da je njegova politika bila "detuđmanizacija" u smislu politike prema BiH, a da se opet pokušava na scenu plasirati "tuđmanizacija".

Mesić je kazao da prati šta se dešava u BiH i regiji i da se stvari trebaju riješiti na najdemokratskiji način.

“Pratim jer je to i sasvim normalno, jer kriza u BiH se tiče Evrope i svijeta i zato je treba riješiti na najdemokratskiji i najpravedniji način. To je onda politika koja se neće voditi u Beogradu, Zagrebu, nego politika koja će se voditi u BiH ali i uz pomoć međunarodne zajednice. Sve skupa je to malo čudno, ali ja polazim od toga da BiH nije bila u centru pažnje međunarodne zajednice i Evrope dok su krize bile u nekim drugim prostorima. Budući da postoje ambicije da se ponovi politika Miloševića i Tuđmana, to je opasnost i za Evropu i svijet. Normalno opasnost je i za susjedne države, ali i za BiH”.

Zašto misle da je sada pravo vrijeme za podjelu BiH?

Očito što se Hrvatske tiče, mi smo mojim dolaskom za predsjednika Hrvatske i dolaskom Ivice Račana na čelo Vlade, to je bila socijaldemokratska vlada, mješovita, ali mi smo najavili totalnu detuđmanizaciju. Ja sam tu politiku nastavio i poslije, moram reći za vrijeme Sanadera i on je prihvatio detuzđmanizaciju. Situacija se izmijenila i sada imamo opet tuđmanizaciju. To znači da se u predsjednikovom uredu odlučivalo o svemu, o odnosima sa susjednim zemljama. Mi smo bili polu-predsjednički sustav ali on je bio više od predsjedničkog sustava. Sve se odlučivalo u njegovom uredu i mi smo to htjeli izmijeniti. U Saboru smo željeli dobiti većinu, zato smo se izdvojili jedna veća grupa iz HDZ-a i sa oporbom smo mislili da možemo dobiti većinu. Međutim nismo uspjeli za jedan glas. To mi je žao jer smo tada mogli nastaviti zastupati politiku koju smo htjeli u korist Hrvatske i susjeda“, kazao je Mesić.

Ko provodi “tuđmanizaciju”?

Mesić je poručio da je teško procijeniti ko ustvari provodi “tuđmanizaciju”, ali da se i Milanović i Plenković slažu u jednom, a to je podrška Draganu Čoviću kojeg Mesić naziva “razbijačem BiH”.

Teško je to procijeniti a obojica se slažu u jednom, a to je da podržavaju Dragana Čovića, dakle HDZ BiH. On je razbijač BiH, to je sada postavlo sasvim normalno kao što je to bilo lako zaključiti kada je Čović išao na proslavu zabranjenog Dana RS. Ljubav sa Čovićem se dalje nastavljala jer on je glavni partner Dodika koji je notorni razbijač BiH. Ja ne znam, ili ljudi ne razumiju o čemu se radi ili su jednostavno zalutali u politiku. Ako ne razumiju ko razbija BiH, onda je to širi problem. Ja smatram da ne možemo voditi politiku u Zagrebu niti Beogradu, ona se mora voditi u Sarajevu. Zato nema mogućnosti jer svjetski faktori su bili zauzeti nekim drugim centrima i ratištima, jednostavno su zapustili BiH i Crnu Goru. U Crnoj Gori se pokušava putem SPC pripojiti, dovesti vlast tako da se može tako pripojiti ponovo Srbiji. Nadam se da se to neće dogoditi jer Crna Gora je shvatila šta znači nezavisnost i raspolagati svojim resursima“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare