Meteorolog Krajinović: Od sutra se drastično mijenjaju vremenske prilike

Vijesti 04. mar 202117:14 > 19:10 1 komentar

Meteorolozi su najavili snijeg i susnježicu za naredni period, a detalje je za Dan uživo otkrio meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović.

Kako nam je rekao, protekli mjesec, bio je zanimljiv te da smo imali izmjene – od izrazito hladnih perioda do rekordno toplih na našim prostorima.

Treba napomenuti da na meteorološkim stanicama imamo registrovano novih pet rekorda, a najzanimljivije je bilo u Livnu gdje smo tri dana zaredom mjerili rekordne temperature što se desilo prvi put za mjesec februar kada je u pitanju temperatura zraka. Isto tako treba napomenuti da smo tokom ovog mjeseca imali temperature koje su bile ispod prosjeka, tako da je protekli mjesec bio vrlo zanimljiv. Kada su u pitanju padavine, bile su oskudne i imamo ocjenu da je bilo sušno do izrazito sušno, što je vrlo zabrinjavajuće kad su u pitanju južniji dijelovi naše zemlje, kada očekujemo najviše padavina“, rekao je Krajinović.

O tome šta je uzrok tih temperaturnih rekorda, Krajinović je rekao da ono što je interesantno i zabrinjavajuće jeste da iz godine u godinu imamo slične vremenske prilike i da imamo nove rekorde.

Za Sarajevo smo za 2020. godinu imali februar koji je imao novi temperaturni rekord, a već 2021. taj novi rekord je premašen. To je jasan glas prirode da mi narušavamo normalne tokove prirode i da ubrzavamo klimatske promjene. Ono što smo mi napravili jeste da svojom aktivnošću ubrzavamo te promjene i posljedice su ove prilike. Ovaj put su to bile maksimalne temperature tokom zime, što je nekima bilo pozitivno, međutim to ne znači da ćemo imati obrnut rekord tokom iduće ili narednih godina, tako da je ovo samo upozorenje da će se rekordi i ekstremi događati i u narednom periodu“, istakao je meteorolog.

O topljenju ledenjaka na Antarktiku meteorolog je za N1 kazao kako kada su u pitanju sjeverni pol ili Antarktik, klimatske promjene se najviše vide na tim prostorima. Kako je naveo, to su područja sa ekstremnim uslovima a posljedice su najžešće i priroda je savršen sistem koji svojim tokovima balansira čitavu zemlju.

Mi narušavamo taj balans jer ubrzavamo topljenje ledenjaka. Čim se smanjuju plohe na sjevernom i južnom polu, smanjuje se i prostor leda i to je jedan lanac koji je neprekinut. Mi smo to narušili tako što ubacujemo u atmosferu na prostoru cijele planete stakleničke gasove koji povećavaju temperaturu, ali se to ne odražava samo na temperaturu – to se odražava i na ledenjake. Iako to izgleda malo, to je značajno da gubimo sve više ledene pvorišine na našoj planeti koja je i najveća zaliha pitke vode na našoj planeti i treba da što prije budemo svjesni toga. Planeta je svjesna toga, a Pariski sporazum je napravljen da to spriječimo, ali osim toga što potpisujemo sporazume, vrlo malo radimo praktičnih stavri da to spriječimo“, potcrtao je Krajinović u Danu uživo.

Rekao je i da nakon stabilnog vremena koje je zabilježeno proteklih desetak dana i koji je bio posljedica anticiklone, već sutra stiže frontalni poremećaj.

Od jutarnjih sati će biti primijetno više oblaka nego proteklih dana, a u večernjim satima očekuju se padavine – prvo u vidu kiše a u noći sa petka na subotu moguća je susnježica i snijeg. Drastično se mijenjaju vremenske prilike i doći će to nestabilnosti i promjene temperaturnog režima. Danas je bilo do 23 stepena Celzijusovih a sutra je to 15, a u nedjelju i 10 stepeni, tako da je to drastičan pad temperature. Trebamo se prilagoditi takvim uslovima kako bismo što blaže podnijeli tu promjenu temperaturnih režima“, istakao je.

Također, kazao je i da već u nedjelju slijedi stabilizacija vremena ali da temperatura neće porasti tako brzo i da će takva ostati i početkom naredne sedmice, ali, kako je naglasio, to nije neuobičajeno za ovaj period.

Na pitanje voditelja Dana uživo Zvonka Komšića o tome kakvo je proljeće pred nama, Krajinović je odgovorio da ono što daju modeli jeste da u naredna tri mjeseca se očekuje toplije vrijeme od višegodišnjih prosjeka, tako da će se ovaj period toplijeg i sušnijeg vremena nastaviti.

Istakao je da ne treba isključiti ni periode hladnijeg vremena Jer, ovo je ipak period hladnijih mjeseci godine i da i dalje temperature mogu ići ispod nule.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare