Meteorolog pozvao građane da iskoriste ovaj vikend, a onda….

Vijesti 21. sep 202218:55

Jesen nam ove godine dolazi u noći između 22. i 23. septembra, u petak u 3:03 po srednjoevropskom vremenu. No, klimatološki, odavno je tu. O vremenskim prilikama i prvom snijegu koji se prije nekoliko dana zabijelio i na nekim od naših planina razgovarali smo sa Bakirom Krajinovićem iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH.

Da li je ljetu i lijepom vremenu definitivno došao kraj?

Ja bih rekao da jeste obzirom da smo imali prve pahulje. To je znak da su ekstremne temperature iza nas i lagano ulazimo u jesen. Sve ukazuje da je jesen i klimatološki stigla, a ona je temperaturno i padavinski već u BiH.

Možemo li se nadati popularnom Miholjskom ljetu?

To je narodno predanje koje, kao i ostala, ima utemeljenje u nauci. U ovom periodu temperature zraka su više ljetne i ugodne i svakako to možemo i sada očekivati. Kad je u pitanju stabila atmosfera ona će se zadržati za vikend, to je lijepa vijest za sve građane, a onda od ponedjeljka stiže nestabilnije vrijeme i kiše. Dakle, za vikend uživati u vremenu i iskoristiti ga, a onda iduće sedmice ne ići bez kišobrana.

Kakvo je ljeto iza nas? Jesu li temperature ovog ljeta bile u granicama normale?

Ljeto u Bosni i Hercegovini prati globalne vrijednosti zraka kao i u Evropi, ljeto je bilo poprilično toplo. Imali smo skoro 30 dana toplotnog vala, nadmašeni su rekordi i sve to u konačnici daje sliku ljeta koje prati trend – toplija i sušnija sezona.

Prije nekoliko dana je naglo zahladilo. Sa klime na grijanje. Mnogi imaju zdravstvene probleme?

Što se tiče hladnog zračnog fronta koji je stigao u Bosnu i Hercegovinu uslovio je niske temperature u državi. Imamo i snježne padavine i to negativno utiče na stanovništvo. Ovaj hladni zračni front poremetio je i raspoloženje svih nas, ali kad god idemo iz toplog i finog ljeta u tmurnu i kišnu jesen raspoloženje se kvari.

Kad možemo očekivati prvi ozbiljni snijeg?

Ovo što je pala snijega u septembru nije ništa neubičajeno. Što se tiče ozbiljnijih padavine – još trebamo sačekati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar