Midhat Bunjo i drugi optuženi za privredni kriminal težak 280 hiljada maraka

Vijesti 18. jan 202310:14 0 komentara
FENA / Arhiv

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Midhata Bunjo, Jasmine Bunjo i Almedine Hadžić zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prevara i krivotvorenje isprave, saopćeno je danas.

Kako se navodi, oni se terete da su od 2012. do 2015. godine, Midhat Bunjo u svojstvu direktora privrednog društva „Automehanika“ Sarajevo, podigao kredit u jednoj od sarajevskih banaka u iznosu od 124.437,73 KM u ime Automehanike, pri čemu u poslovnim knjigama nije prikazao iznos podignutog kredita već ga je umanjio za 50 hiljada i iskoristio za kupovinu automobila u privatne svrhe.

Novac od 50 hiljada sa računa Automehanike podigla je njegova supruga Jasmina Bunjo i uplatila na račun Auto kuće. Istovremeno, optuženi Midhat Bunjo je lažno prikazao da je vlasnik poslovnog prostora u vlasništvu Automehanike kojeg je iznajmljivao jednoj firmi iz Mostara, a novac od 98.000 maraka koji je isplaćen u vidu zakupnine, zadržao za sebe. Optužen je i da je uz pomoć supruge i radnice Almedine Hadžić sačinjavao duple fakture firmama koje su uplaćivale novac na račun Automehanike, i uz pomoć optuženih zadražao za sebe 112.320,00KM.

Uz pomoć obje optužene, tereti se i da je lažno prikazao da firma “MBC” Sarajevo koja je bila u njegovom vlasništvu potražuje prema Automehanici novčani iznos od 12.870, kako bi ga neosnovano usmjerio na račun svoje firme. Počinjenjem navedenih krivičnih djela optuženi su pribavili 280 hiljada KM koristi.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo oduzimanje imovinske koristi, kao i zabranu obavljanja funkcije za optužene Midhata i Jasminu Bunjo u periodu od 5 godina. Za glavni pretres predloženo je saslušanje 19 svjedoka, dva vještaka finansijske i grafološke struke i izvođenje više od 1.700 materijalnih dokaza, navedeno je u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!