Migranti pokušavaju u EU preko Save, policija ih spašavala od utapanja

Vijesti 20. dec 202219:48 0 komentara

Teška je sudbina onih na putu bez povratka. Iako se o tome manje govori, problem ilegalnih migracija ne prestaje. Raste broj migranata i u našoj zemlji. S obzirom na to da ne žele u migrantske kampove, čini se da rutu sele sa sjeverozapada na sjever zemlje. Iz njega se, po život opasnim poduhvatom, nastoje domoći tla Evropske unije.

Bez pretjerane gužve na banjalučkoj Autobuskoj stanici. Hladno je, pa ni inače prisutnih migranata nema mnogo. Kao Beharos nam se predstavlja jedan od nekoliko prisutnih. Ne želi licem ka kameri, ali prepričava iskustvo.

“Juče smo bili na granici. Hrvatski policajci su nas zadržali. (N1: Znači vraćeni ste nazad?) Da, policija u Hrvatskoj je loše postupala s nama, tukli su nas. Ovdje ne, ovdje su ljudi dobri. (N1: Sada čekate autobus?) Sad čekamo bus da probamo ponovo, večeras”, kazao je migrant iz Afganistana.

Opet isto, pokušaće iz Gradiške, uz Savu da se domogne Francuske – tamo mu je brat. Do tla Evrope planira pješke, jer kaže nema čamac. Da ga ima, tvrdi, probao bi preći Savu, iako zna da su neki njegovi zemljaci bezuspješno pokušali isto.

Tla Hrvatske nisu se ni domogli, a hrvatski policajci već su ih locirali. Pokušaji prelaska granice preko Save bilježe svakodnevno. U posljednjih 15 dana slučajeva je sve više, a Branko je u smjeni prije šest dana spasavao šest migranata od utapanja.

“Bilo je to sa 13. Na 14. Oko 22 sata smo dobili od našeg dežurstva dojavu da se osobe utapaju. Mi smo se hitro uputili prema toj poziciji, iako su bili loši vremenski uslovi, kao što sada vidite ima balvana, sumaglica, oni su se uvukli nekih 200 metara u unutrašnjost a kako je to sve preplavilo nismo mogli doći do njih. Pozvali smo ih, bacili smo što smo mogli da prevučemo, izvukli smo ih svu četvoricu bili su promrzli izranjavani”, Branko Sverić, policijski službenik.

Posla je bilo i ovog vikenda, od utapanja je iz Save spaseno deset migranata. Spašavani su i noćas. Policajci kažu, s njima postupaju potpuno humano, a oni biraju uglavnom kasnije sate kada se na i do 15 metara duboku rijeku spuste mrak i magla.

“Prelaze sa gumenjacima i kojekakvim drugim polvilima same izradbe. Recimo kad nemaju čamaca kupuju bazene dječije za kupanje i ostale stvari. Usude se na ovakav vodostaj prelaziti”, dodaje Sverić.

I tako ugroziti sopstveni život, ali potencijalno i život policijskih službenika angažovanih na spašavanju.

Sve češći pokušaji migranata da pređu nabujalu Savu i domognu se Evropske unije završavaju tako što zapnu u nekoj od šikara pretpostavljajući da je kraj korita rijeke blizu, a ne znajući da je još dug put do tog kraja pred njima.

Jer Sava je u ovo vrijeme nemirna, puna brzo plutajućih opasnih stabala, a na pojedinim dijelovima je široka i do dva i po kilometra. Miljenko Kovačević načelnik je stanice granične policije koja nadzire 65 kilometara dugu granicu sa Bosnom i Hercegovinom koja je, tvrdi, sa Hrvatske strane neprobojna.

“Koristimo najmoderniju opremu za nadzor državne granice. Mi granicu nadziremo iz zraka helikopterima i bespilotnim letjelicama, sa kopna terencima i specijalnim vozilima za teško prohodne terene. Službenim plovilima, raspolažemo najmodernijim sistemima uređaja za noćno osmatranje. Koristimo senzore pokreta, videonadzor. Našu granicu je izuzetno teško proći”, kazao je Kovačević.

Izuzetno težak i zahtjevan pokušaj za migrante uglavnom završi tužno. Nakon što ih uhvate, prema sporazumu o readmisiji, hrvatski policajci migrante vrate u Bosnu i Hercegovinu u koju ilegalno ulaze preko porozne granice sa Srbijom. Prema podacima Granične policije Bosne i Hercegovine broj migranata se povećava, od početka godine više od 5600 spriječeno ih je u ilegalnom ulasku zemlju, najviše u protekla ti mjeseca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!