Mijatović ponudio Dodiku: Neka BiH bude jedna izborna jedinica i razvalit ću te

Vijesti 17. nov 202121:09 > 22:29 1 komentar
Vojin Mijatović u Pressingu
Vojin Mijatović u Pressingu (N1)

Potpredsjednik SDP-a Bosne i Hercegovine Vojin Mijatović u Pressingu je kazao da je u državi mnogo više Bosanaca i Hercegovaca nego Bošnjaka, Srba i Hrvata. Kazao je i da kada bi BiH bila jedna izborna jedinica pobijedio bi Milorada Dodika u utrci za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda.

Napisali ste nedavno kako će Bošnjaci dobiti zakon o zabrani negiranja genocida, a Srbi u RS zakon o državnoj imovini kakav njima odgovara. Također, i Čović Izborni zakon po volji. Tada je to izgledalo naivno?

Ono što mi često smeta kod međunarodne zajednice, taj prepragmatični pristup, gdje mimo institucija sjede sa etno-nacionalnim liderima samo da ne bude rata. To nam se obilo o glavu. Mjesto za pregovore su institucije. Kada sam izašao sa tom informacijom svi su me sa čuđenjem gledali. Potpuno je jasno da nije se dovoljno dogovoriti sa etno-nacionalnim liderima jer ima nas koji ne pripadamo u ta tri tora. Jasno je strancima da Dodik, Izetbegović i Čović nisu dovoljni za dogovor. U jednom dijelu međunarodne zajednice postoji pristup da ipak treba uvažavati stavove nacionalnih lidera. Problem je što njih ne interesuje što ovi kradu svoj narod. Njima je bitno samo da ispunjavaju uslove.

Pročitajte još

Zamislite kad bi Bosna i Hercegovina bila jedna izborna jedinica mene Dodik nikada ne bi dobio za člana Predsjedništva. Mnogo je više Bosanaca i Hercegovaca nego Bošnjaka, Srba i Hrvata. Evo dajem javnu ponudu Dodiku neka prihvati da je BiH jedna izborna jedinica, sutra izlazimo na izbore – razvalit ću ga.

Zašto međunarodna zajednica ne razgovara sa vama?

Oni će tek razgovarati s nama. Mi jesmo partneri za razgovor u ovoj državi, ali ne na način da se razgovara sa vođama kartela, nego da razgovara se s političkim predstavnicima u institucijama.

Već postoji zakon o zabrani negiranja genocida?

Što znači da je neko ranije sve to isplanirao. To znači da će i Čović dobiti Izborni zakon kakav želi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare