Mijatović upozorio: Ukoliko se dogovore, pozvat ću narod na nasilne proteste

Vijesti 20. mar 202212:33 18 komentara
Facebook

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se na zvaničnom Facebook nalogu povodom pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji se, već četvrti dan za redom, vode u zgradi Delegacije EU u Sarajevu. Na njima su prisutni pregovarači koji su učestvovali na propalim razgovorima u Neumu, a koje Mijatović upozorava: “Ukoliko se dogovore i sav cirkus krene u parlamentarnu proceduru, sa svojim najboljim ljudima krećem ispred Parlamenta BiH, pozvaću narod na nasilne proteste makar bio i ostao sam”.

Mijatović u obraćanju navodi da farsa oko izbornog zakona, koja traje mjesecima, nije slučajna, te da predstavlja planski i dobro osmišljeni projekat.

“Projekat ide u fazama, svaku od tih faza prati novi stepen prijetnji i nova grupa onih koji nemaju problem da Bosna i Hercegovina postane plemenska zajednica srpskog, bošnjačkog i hrvatskog plemena. Faktor prijetnji i faktor umaranja javnosti su glavne karakteristike pristupa koji se koristi. Ima onih koji ne vide šumu od drveta i pitaju što spašavamo Željka Komšića i njegov mandat? Za radi shvatanja situacije, moram pojasniti da je ovo sve što se dešava spašavanje građanske, multietničke i multikonfesionalne BiH”, piše Mijatović.

“Ukoliko ovo prođe – kraj je građanske BiH”

Ističe stav da, ukoliko prođe ovaj pokušaj, multietničke i građanske stranke mogu se slobodno zatvoriti, jer više neće imati razloga da izlaze na izbore.

“Ukoliko ovo prođe kraj je građanske BiH, i postojaće samo srpske, bošnjačke i hrvatske stranke i glasovi, što će voditi ka konačnom raspadu države. Da budem do kraja precizan, ako ovo prođe moraćemo formirati srpski SDP, bošnjački SDP i hrvatski SDP, za SDP BiH neće biti ni smisla ni mjesta. Da zaključim, ukoliko se neumski pregovarači dogovore i sav cirkus krene u parlamentarnu proceduru, sa svojim najboljim ljudima krećem ispred Parlamenta BiH, pozvaću narod na nasilne proteste makar bio i ostao sam i makar završio u zatvoru, bez obzira da li ću imati podršku SDP-a BiH ili neću”, upozorava Vojin Mijatović.

Podsjetimo, pregovarači iz Neuma proteklih nekoliko dana raspravljaju o elektorskom izbornom modelu za Bosnu i Hercegovinu, dok su predstavnici građanskih stranaka učestvovali samo na odvojenim pregovorima vezanim za integritet izbornog procesa.

Konačan dogovor o izmjenama Izbornog zakona trebao bi biti postignut danas, dok su pregovori o integritetskom paketu (uvođenju skenera za glasačke listiće i slično) za sada, neuspješni.

Gabriel Escobar: SAD su za ‘elektorski model’ biranja na izborima u BiH

Cvitanović nakon pregovora: “Od FBiH se želi napraviti RS bošnjačkog naroda”

Konaković: Neću pristati na koncept uređenja Doma naroda FBiH po uzoru na RS

Podsjećamo, u sinoćnjim istupima lideri HDZ-a i HDZ 1990 obrušili su se na lidera SDA Bakira Izetbegovića, rekavši da mu je u cilju da “Dom naroda FBiH dovede na razinu Vijeća naroda RS i da napravi od FBiH zapravo RS bošnjačkog naroda”.

Na ovakve prijedloge danas je stigao i komentar Elmedina Konakovića, koji je naglasio da to nikada neće dopustiti i da je “kratka pamet predlagača takvog modela”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare