Mijatović za CNN: Situacija u Ukrajini budi sjećanja na rat u BiH

Vijesti 07. apr 202220:35 > 21:13 0 komentara
Screenshot (Twitter)

Na tridesetu godišnjicu od početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovin podsjetila je CNN-ova reporterka Christiane Amanpour. U emisiji je ugostila komesarku za ljudska prava pri Vijeću Europe Dunju Mijatović, s kojom je razgovarala o sličnostima rata koji se trenutno vodi u Ukrajini, s onim koji je počeo u Bosni i Hercegovini prije tačno tri decenije.

Amanpour je podsjetila da je opsada Sarajeva najduža blokada jednog glavnog grada u modernoj historiji ratovanja, u kojoj je život izgubilo preko 11 hiljada osoba.

Izvještavajući o ratu u Ukrajini, kaže, uvidjela je bolnu usporedbu s onim čemu je svjedočila izvještavajući o ratu u BiH.

Mijatović, koja je rođena u Sarajevu, kazala je kako trenutna situacija u Ukrajini budi sjećanja na rat u BiH, posebno u ovim danima kada se obilježava 30 godina od početka konflikta.

“Izgleda kao da se historija ponavlja u Ukrajini”, kazala je Mijatović.

Naglasila je potrebu pomaganja Ukrajini i narodu Ukrajine u ovim teškim trenucima. Kazala je kako su zeleni humanitarni koridori od ključne važnosti za to, te kako zagovara njihovo uspostavljanje od samog početka “ovog strašnog rata”.

“Čini mi se da svi pokušavamo postići nešto što je još uvijek jako daleko”, rekla je u razgovoru za CNN, te dodala kako ljudi i dalje umiru i pate, i da je potrebno pokazati puno više političke volje kako bi im se pomoglo.

Komentirajući suspendiranje Rusije u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih nacija, koje je izglasano u četvrtak u Generalnoj skupštini UN-a, Mijatović je kazala kako se nada da će ta odluka imati svoj učinak i da će poslati jak politički signal.

“Mislim da smo svi mi u međunarodnim tijelima dosegli granice, pokušali smo sve. Ovakve mjere, isključivanje ili suspendiranje članica iz različitih međunarodnih tijela nije nešto što želimo. Ali ako zemlja članica započne rat, granatira gradove, onda naravno postoje mjere koje se trebaju poduzeti, kako bi se podigla uzbuna i poručilo: zaustavite rat, zaustavite ubijanje”, poručila je komesarka za ljudska prava.

Kazala je kako je ovo trenutak kada su potrebne određene promjene kako bi se međunarodne organizacije pokazale sposobnijima u postizanju mira i pomaganju zemljama koje se nalaze u sličnim situacijama kao što je Ukrajina.

Na pitanje o prijetnjama o otcjepljenju koje dolaze iz Republike Srpske, te o tome šta je potrebno da se u Bosnia i Hercegovini spriječi moguće ponavljanje događaja od prije 30 godina, Mijatović je kazala kako međunarodna zajednica već čini mnogo, ali ne dovoljno.

“Dugi niz godina sam smatrala da je međunarodna zajednica napustila Bosnu i Hercegovinu. U tom periodu su bile sve te snage koje su zapravo započele rat, vraćale su se, i opet rade na podjeli, ubrizgavaju mržnju među ljude, pričaju, opet, o različitim nacionalnostima, etničkim grupama. To je nešto što se još uvijek dešava. Priča koju čujete u Bosni i Hercegovini je više vezana za to ko je Bošnjak, ko Srbin, a ko Hrvat. Sva sreća da smo imali nevjerovatno obilježavanje 30. godišnjice, pridružili su se svi fotografi i novinari iz cijelog svijeta, i zaista pričali o važnosti da Bosna i Hercegovina bude multikulturalno, multietničko društvo, pa opet, ako se to ne razumije u realnom smislu i prijetnja za Europu i šire, ako ponovo počne u Bosni i Hercegovini, onda ćemo se suočiti sa još većim problemima u Evropi. Tako da je sada moj fokus zaista da radim u Ukrajini, ali istovremeno i na zapadnom Balkanu, jer ne radi se samo o Bosni i Hercegovini, to je mnogo više od toga, to je Hrvatska, to je Srbija, Crna Gora”, zaključila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!