Miličević: Mislim da je neprimjereno da u 21. vijeku i dalje budemo protektorat

Vijesti 16. jul 202418:12 1 komentar

Sigurno da odnosi u opoziciju u pojedinim lokalnim zajednicama nisu dobri jer imamo u nekim sredinama više opozicionih kandidata. U tom smislu nam je umanjena mogućnost da ostvarimo povoljnije razultate. Takav problem je i u Banjaluci, kazao je za N1 predsjednik SDS-a, Milan Miličević.

Mnogo je nejasnoća u tom pravnom smislu nastalo nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku da SDS može na lokalnim izborima nastupiti pod starim imenom. Nazvali ste to pobjedom, ali da pravna bitka tek slijedi?

Uvijek sam realno pristupao i tom problemu, kao i ostalim. Realno to jeste politička pobjed, ali pravna bitka i dalje postoji. Predsjednica Ustavnog suda BiH donijela je privremenu mjeru i naložila CIK-u da se SDS registruje za izbore do konačnog rješenja po apelaciji SDS-a. To znači da ulazimo u jednu vrstu pravnog vakuma i rizika. Ako apelacija padne može se dovesti u pitanje status svih izabranih predstavnika SDS-a na lokalnom nivou i zato nastavljamo sa pravnom borbom. U tom smislu ako dobijem apelaciju, a ubijeđeni smo da će tako biti, po toj sudskoj praksi niko više neće moći zbog trivijalnih razloga odlučiti da neko može ili ne učestvovati na izborima. Nastupit ćemo pod sloganom Volja naroda koji je bio naš slogan na prvim višestranačkim izborima u Bosni i Hercegovini.

Mi imao problem zbog toga što je za naših 100.000 birača uskarećeno emotivno i ljudsko pravo da glasaju baš za SDS. Ali tu neće biti zabune jer su naši birači sa tim dobro upoznati i oni će glasati za Volju naroda. Ali problem je što smo i dalje stranka sa ugašenim računom, naši novčani tokovi su stornirani.

Kada su u pitanju sankcije, radite li unutar stranke išta po tom pitanju zašto je SDS i dalje na američkoj “crnoj listi” i ko je najodogovroniji za to?

SDS je na listi od 2004. Mi smo pokrenuli proces da se skinemo sa nje i ušli smo u proceduru. Dugoročno to nam mnogo znači, ali što se tiče ovih izbora i nije. To čini štetu SDS-u. Nakon smjene kadrova SDS-a, sječe naših kadrova, mi smo i dalje preživjeli i imali smo uspješne rezultate. Nismo u panici i naši članovi i simpatizeri su upoznati sa ovom situacijom i izlazimo spremni na izbore sa ciljem da imamo bolje rezultate nego prošli put.

Mnogo se u posljedne vrijeme spominjalo i to da bi se SNSD moga naći pod istim sankciojama kao i SDS, međutim to se nije dogodilo, osimo da su sankcionisani pojedinci bliski SNSD-u i firme bliske porodici Dodik?

Moj komentar je uvijek isti u vezi sa sankcijama. Ne želim kao predsjednik SDS-a da te sankcije priželjkujem bilo kome. Dakle, nismo za ovakva sankcionisanja, ali jesmo za sankcionisanja kriminalnih radnji od lokalnih sudova. Nisam za to da nam se nameću odluke sa strane, od međunarodone zajednice. Mislim da je neprimjereno da u 21. vijeku i dalje budemo protektorat. Mislim da se sami možemo obračunavati sa kriminalom.

Kada je u pitanju sama opozicija, očigledno da tu nije posloženo baš onako kako bi trebalo. Mnogo je neusaglašenih stavova. Može li to proizvesti nova udaljavanja i turbulencije unutar same opozicije?

Da isto razmišljamo bili bi svi u jednoj političkoj partiji. Ne mislim da će biti velikih problema, mislim da opozicija može i treba da ima različita mišljenja o našem konačnom cilju – promjeni vlasti u RS-u i u institucijama BiH. Sigurno da odnosi u opoziciju u pojedinim lokalnim zajednicama nisu dobri jer imamo u nekim sredinama više opozicionih kandidata. U tom smislu nam je umanjena mogućnost da ostvarimo povoljnije razultate. To je problem u Banjaluci, a SDS za to ne snosi nikakvu odgovornost.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare