Mills: Zatvaranje Ureda OHR-a bez ispunjenja uslova 5+2 bi bila greška

Vijesti 22. jul 202121:34 0 komentara
N1

Richard M. Mills, zamjenik predstavnice SAD-a u UN večeras je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a pojasnio zašto je SAD bila suzdržana na glasanju o Rezoluciji Rusije i Kine o ukidanju Ureda Visokog predstavnika u BiH.

Svi članovi Upravnog odbora osim Rusije su podržali odluku o imenovanju Christiana Schmidta. Želimo podržati odluku o imenovanju i uputili smo mu pismo u tom smislu. Vijeće je poduzelo aktivnosti da potvrdi imenovanje Christiana Schmidta, odluka Vijeća sigurnosti nije neophodna da se potvrdi imenovanje. Svi se slažu da se Ured treba zatvoriti i preduvjeti za to su jasno definirani 2008. godine sa 5+2 i to su svi podržali osim Rusije. Ovi uvjeti još nisu ispunjeni“, kazao je Mills.

Kako je dodao, neophodne su urgentne reforme kako bi se postigla stabilna država.

Neophodne su urgentne reforme da bi se postigla stabilna država, ali još uvijek postoje podjele koje spriječavaju to. Zatvaranje Ureda OHR-a bez ispunjenja 5+2 uslova bi bila greška i to je protiv više od 10 godina međunarodnih sporazuma i to bi bila odluka bez presedana“.

“Ove uvjete je podržalo Vijeće sigurnosti više puta, zadnji put u novembru. Iz tih razloga imenovanje gospodina Schmidta ima podršku međunarodne zajednice”, dodao je Mills.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!