Milorad Dodik najbogatiji predsjednik u regionu: Aleksandar Vučić raspolaže 17 puta manjim budžetom

Vijesti 13. dec 202321:47 0 komentara

Gotovo cijeli dan poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske potrošili su na raspravu o budžetu za narednu godinu. Tema koja je ranije izazivala burne rasprave, danas je donijela uglavnom duge diskusije u kojima se ipak i recitovalo.

Bez razvojnog kapaciteta prema ocjeni opozicije, ali realan prema tvrdnjama vlasti. Budžet Republike Srpske za narednu godinu bio je inspirativna tema za narodne poslanike.

“Ja onako narodski kažem da je budžet, može se napraviti onoliko koliko čovjek ima brašna. Kao da pravimo neku pogaču, da je mijesimo imamo toliko brašna i ta pogača će biti onolika kolika može da bude od tog brašna koje imamo”, rekao je SNSD-ov Igor Žunić.

Pogača je, u slučaju Republike Srpske, teška 5,735 milijardi maraka. Njenu polovinu “poješće” troškovi za plate i penzije. Prema tvrdnjama opozicije samo iz primjera planiranih prihoda iz poreza na dohodak i poreza na dobit može se vidjeti loše ekonomsko stanje u Republici Srpskoj.

“Posebno treba naglasiti da je najveći poslodavac u Republici Srpskoj upravo javni sektor, što znači da će Vlada sama sebi ili od svojih budžetskih korisnika uplaćivati ova sredstva. Prebacivati iz lijevog u desni džep narodski rečeno”, objašnjava Darko Berjan iz SDS.

Opoziciji je posebno inspirativan bio budžet predsjednika Republike Srpske, pa su neki, poput Đorđa Vučinića i recitovali.

“Ima ona jedna pjesma Ramba Amadeusa ‘jedno te isto, jedno te isto, jedno te isto’. E to vam je budžet predsjednika Republike Srpske. Ponovo na preko 56 milona KM što je jedan nevjerovatan podatak”, rekao je Vučinić.

I zaista po novcu koji ima na raspolaganju Milorad Dodik najmoćniji je predsjednik. Aleksandar Vučić raspolaže 17 puta manjim budžetom. Još manje sredstava na raspolaganju ima predsjednik Crne Gore. Predsjednik Hrvatske za razliku od Dodika raspolaže sa 10,6 miliona maraka, a manje od Dodika na raspolaganju ima i predsjednica Slovenije, najrazvijenije zemlje bivše zajedničke države.

“Jeste 57 miliona, ali kad je bila predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović tad je bio 11 i sasvim normalno tako obavlja funkciju predsjednik RS, to je ukupno u vrijeme jednog mandata 180 miliona maraka koje ide dodatno ovom sada predsjedniku”, rekao je Igor Crnadak iz PDP.

Nakon rasprave o budžetu razmatrani su i prateći dokumenti, ali i plan zaduženja. I naredne godine Vlada planira ukupna zaduženja u iznosu većem od milijardu maraka. Kad je riječ o dugoročnim zaduženjima izvori su sa domaćeg finansijskog tržišta i to u iznosu od oko 141 milion maraka, i sa međunarodnog finansijskog tržišta gdje Republika Srpska planira da traži čak 810 miliona maraka.

Veliki finansijski pritisak na Republiku Srpsku ministarka finansija ni danas ne krije, pa zbog toga ne odgovara na pitanje na kojim adresama vlast planira naći sredstva.

“Ne bih ja to da iznosim, prije svega ni finansijeri nisu radi da se to iznosi, prije svega da vam kažem veliki je pritisak na Republiku Srpsku ogroman je pritisak i mi ne smijemo ni razgovarati o tome gdje ćemo i kako ćemo obezbijediti ta sredstva jer uvijek postoji mogućnost da neko taj kanal prekine”, tvrdi ministarka Zora Vidović.

Prema njenim riječima postoje tri mogućnosti o kojima vlast odlučuje. Na tvrdnje najglasnijeg opozicionara da vlast odlučuje između novca ruskog oligarha Olega Boljka, saudijskog fonda i sredstava iz Azerbejdžana, za sada nema odgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!