Ministar Hrnjić: Što hitnije usvojiti Zakon o šumama Federacije BiH, ugledati se na susjedne zemlje

Vijesti 29. dec 202315:38 1 komentar
N1/Ilustracija

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić komentarisao je donošenje Odluke o privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlada Federacije BiH, rekavši da se time štiti imovina Bosne i Hercegovine.

“Kao što Vam je već poznato Federacija Bosne i Hercegovine od 2009. godine nema Zakon o šumama Federacije BiH. U nedostatku zakona Vlada Federacije BiH je 2012. godine donijela Odluku o načinu pretvaranja šumskog zemljišta u građevinsko kojom je bio regulisan način pretvorbe šumskog zemljišta u građevinsko ukoliko je isto predviđeno planom prostornog uređenja, a zahtjev za promjenu namjene zemljišta su mogli podnijeti vlasnik zemljišta ili koncesionar”, podsjetio je Hrnjić.

Ističe i da su predmetnu odluku provodila tri kantona u Federaciji BiH, dok preostalih sedam kantona primjenjuju svoje Zakone o šumama na nivou kantona.

“Slična je situacija i u entitetu Republika Srpska, gdje se primjenjuje samo entitetski zakon o šumama. Dakle ova Odluka se primjenjivala samo na području tri kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine. Donošenjem nove odluke gore pomenutu odluku je Vlada Federacije BiH stavila van snage“, navodi resorni ministar, te podsjeća:

“U skladu sa najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, donesenim putem Odluke Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini od 12. aprila 2022. godine u članu 2. stav 1. Zakona o izmjenama i dopunama izričito se predviđa: ‘Bez obzira na odredbe bilo kojeg drugog zakona ili propisa, državnom imovinom može raspolagati isključivo država Bosna i Hercegovina, kao njen titular, u skladu s odredbama ovog zakona’.”

U vezi sa predmetnim zakonom, naglašava da su, proveli opsežne konsultacije sa pravnim timom Ureda OHR-a u Bosni i Hercegovini čije autentično tumačenje problematizira promjenu namjene šumskog zemljišta u građevinsko, što očigledno dovodi do značajnih pravnih posljedica za predmetnu imovinu i samim tim bi predstavljala radnju raspolaganja državnom imovinom.

Također, navodi, problematično je što je zahtjev za promjenu namjene pored vlasnika mogao podnijeti i koncesionar, te bi istekom perioda koncesije moglo doći do promjene titulara državne imovine i trajni gubitak iste za državu Bosnu i Hercegovinu.

“Kako bi izbjegla ovakve situacije i dodatno zaštitila imovinu države Bosne i Hercegovine Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene. Ovom Odlukom izričito je regulisano da Zahtjev za promjenu namjene šumskog zemljišta koje je u vlasništvu države Bosne i Hercegovine može podnijeti samo vlasnik, odnosno ovlašteni organ države Bosne i Hercegovine. Iako ova odluka štiti imovinu države Bosne i Hercegovine u smislu njenog prometovanja, postoji realna mogućnost da se ista neće primjenjivati na području sedam kantona Federacije BiH ukoliko isti ne usklade svoje Zakone o šumama sa odredbama ove odluke”, napominje Hrnjić.

Dalje dodaje da, u skladu sa autentičnim stavom OHR-a da dodjela prava privremenog korištenja šumskog zemljišta ne predstavlja radnju direktnog ili indirektnog prijenosa vlasništva i stoga se ne smatra raspolaganjem u smislu Zabrane raspolaganja državnom imovinom Vlada Federacije BiH je donijela odluku o privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene i time zaštitila i spriječila eventualni pokušaj prijenosa vlasništva nad državnom imovinom.

“Iako je odluka usvojena s ciljem da se spriječi promjena namjene zemljišta Vlada FBiH je ipak u odluci ostavila i tu mogućnost ali uz uvjet da takve radnje može zatražiti država Bosna i Hercegovina, njene ovlaštene institucije, a sve s ciljem kako se ne bi zaustavljale investicije koje država Bosna i Hercegovina proglasi investicijama od državnog značaja, kao što su autoceste i slični projekti. Konsultacije su provedene i sa Pravobranilaštvom Bosne i Hercegovine koje će u budućnosti pratiti cjelokupan proces i ukoliko bude eventualnih pokušaja promjene titulara nad državnom imovinom ubijeđen sam da će isto reagirati u skladu sa svojim nadležnostima”, kazao je Hrnjić.

Opredjeljenje na zaštitu svih prirodnih bogatstava

Bitno je napomenuti, dodaje, da se u skladu sa ovom Odlukom može dodijeliti šumsko zemljište na privremeno korištenje samo ukoliko je isto predviđeno Planom prostornog uređenja, te ukoliko postoji Ugovor o koncesiji.

“Odlukom je definisano i u koje svrhe se zemljište može privremeno koristiti i to u svrhu eksploatacije mineralnih sirovina i drugih prirodnih bogatstava, u svrhu korištenja obnovljivih izvora energije, u svrhu obavljanja sportsko-turističke djelatnosti, a sve u periodu trajanja koncesionog ugovora, te u svrhu postavljanja/izgradnje GSM baznih stanica, vodovoda, oborinskih, otpadnih, gasnih, toplovodnih, elektro i telekomunikacijskih vodova”, navodi Hrnjić.

Na kraju je apelovao na relevantne faktore u Federaciji Bosne i Hercegovine da se uloži maksimalan napor kako bi se što hitnije usvojio Zakon o šumama Federacije BiH kako bi se pitanje uređenja organizacije i eksploatacije šumskog bogatstva uredio na jedinstven i najbolji mogući način od javnog interesa.

“Kao Federacija BiH mi moramo biti opredijeljeni i fokusirani na zaštitu svih prirodnih bogatstava, ali također smo dužni učiniti sve da obezbijedimo investitorima i svima onima koji žele ulagati u našu zemlju najbolje uslove koji će biti u korist građana i razvoja privrede ovog entiteta, te omogućiti što veća ulaganja kako to čine i susjedne zemlje, čiji razvoj privrede ide mnogo bržim tempom od našeg”, zaključuje ministar Hrnjić.

Podsjetimo, danas je manja grupa građana okupljenih oko Udruženja ReSTART održala mirni protest ispred zgrade Parlamenta FBiH zbog odluke o promjene namjene šumskog zemljišta i privremenog korištenja zemljišta u druge namjene odlukom Vlade FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare