Ministar privrede KS za N1: Želimo da ponudimo dobre stvari stranim investitorima koji dolaze, ovo je trebalo dosta ranije

Vijesti 29. maj 202416:56 0 komentara
N1 BiH

Kanton Sarajevo izdvojio je podsticaje za direktna strana ulaganja za mala i srednja preduzeća, kao i podsticaje za razvoja male privrede. Objavljen je i kaldendar javnih poziva. Tim povodom za Dan uživo govorio je Zlatko Mijatović, ministar privrede KS.

Na samom početku razgovora govorio je o podsticaju za direktna strana ulaganja u KS. Pojasnio je kolika su sredstva planirana, ali i ko može ostvariti ovu vrstu podsticaja.

Između ostalog, govorio je i o tome koje olakšice Kanton Sarajevo nudi stranim investitorima.

“Vlada Kantona Sarajevo prije mjesec dana usvojili godišnji programa Razvoja male privrede. Predviđeno je 11 programa. Imamo tri pilot programa, dva su dodatno razvijana, a šest su dobro poznata. Jedan od pilot programa su direktna strana ulaganja. Razmišljali smo kako možemo da pomognemo stranim ulaganjima. I zbog toga smo se odlučili na ovaj pilot program”, kazao je.

Potom je dodao:

“Nažalost, procedure oko stranih investitora nisu u nadležnosti Kantona Sarajevo. Mi bi to pojednostavili, ali su to propisi na nivou Federacije BiH. Treba da se ubrza proces registracije. I mislim da se na tome i radi”.  

Na pitanje koliko su važna strana ulaganja, ministar Mijatović je kazao:

“Jako su važna i to je jedan razlog što smo to prepoznali. Želimo da ponudimo nešto investitorima koji dolaze. Do sada smo ih morali upućivati na Federaciju, državni nivou… Sada smo u toj fazi da imamo i mi taj program. Dakle, 350 hiljada je za taj program izdvojeno. Krenuli smo pesimistično u taj projekat. Vidjet ćemo da li će biti velika potražnja. Ima zainteresiranih za ovaj projekat. Ovo se trebalo puno ranije uraditi. Treba 11 programa adekvatno isplanirati, najaviti. Potencijalni aplikanti moraju da isplaniraju svoje obaveze”, naveo je.

Osvrnuo se i na nedavno održani sastanak sa Udruženjem poslodavaca. Istaknuo je koji je zaključak sastanka i koji su najveći izazovi.

“Nekoliko je tema bilo na stolu. Razgovarali smo na koji način možemo bolje djelovati da zaštitimo naše privrednike. Treba da se formira poslovna zona u Doglodima. Razgovarali smo o mnogim temama. Mučimo se sa problemom turističke članarine. No, nadam se da će i to uskoro da se riješi. Razgovarano je i o problemu velikog broja fiktivno evidentiranih nezaposlenih ljudi u evidenciji Službe za zapošljavanje KS, koja trenutno broji njih oko 50.000 jer je, po svim istraživanjima, stvaran broj onih koji traže posao oko 13.000”, kazao je.

Prvi put ove godine se provodi i program program “Finansijski poticaj sa inkubacijom za novoosnovane poslovne subjekte”, Mijatović je pojasnio na šta se ovo odnosi.

“Mi imamo deset miliona KM za poticaj razvoja poljoprivrede. U Sarajevu nismo bogati poljoprivrednim zemljištima. Vlada KS je donijela predmetni program koji se nije deset godina radio. Pravo prijave na ovaj program imaju pravna i fizička lica koja su vlasnici zemljišta. Tu su svakako još neki uslovi. Ukupan budžet je 230 hiljada maraka. Imaju kriteriji koji su utvrđeni. Najveći kriterij što predložite više mjera dobivate više bodova”, istaknuo je.

Na kraju je ministar privrede KS Zlatko Mijatović govorio i o novim direktnim aviolinijama.

“Povećali smo broj direktnih linija iz Sarajeva i to zahvaljući prijedlogu Vlade KS. Uspjeli smo ostvariti dobre kontakte sa određenim aviokompanije. Znamo koje su nama bitne strateške lokacije. Broj putnika za 49 posto se povećao”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!