Ministrica o nastavniku pedofilu: Ovaj slučaj nije najskandalozniji

Vijesti 27. dec 202220:04 2 komentara
N1

Da li i koliko nastavnika koji su osuđeni po nekom osnovu radi u školama u Kantonu Sarajevo, niko ne zna dati tačan odgovor. Još uvijek se čeka odgovor ko je napravio propuste da nastavnika osuđenog za bludne radnje nad učenicom, koji je radio u OŠ Grbavica 1, suspenduje nakon što mu je potvrđena optužnica, a potom i otpusti nakon što je pravosnažno presuđen. Čeka se i da li će svi odgovorni biti kažnjeni. Ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota Muminović u programu N1 kazala je kako će se do novog zapošljavanja nastavnika u junu 2023. godine, Pravilnik o zapošljavanju promijeniti i biti rigorozniji.

Ministrica kaže kako je direktor škole poslao upit Ministarstvu obrazovanja KS 15. decembra nakon što je nastavnik Samir Alihodžić podnio zahtjev da se vrati na radno mjesto. No, do tada niko nije reagovao.

Na konstataciju da bismo, da javnost nije reagovala, imali osobu presuđenu za bludne radnje kao nastavnika u osnovnoj školi, ministrica odgovara: “Vjerovatno bismo imali”.

Niz skandala u obrazovanju

Ističe da ovo nije najveći skandal koji je potresao obrazovanje.

“Obrazovanje trpi jako puno drugih skandala već dugi niz godina, od institucionalnog nasilja, u vidu propadanja škola, sistema zaštite ljudi koji vjerovatno ne zaslužuju nikakvu zaštitu. Sistem je vrlo porozan i čini mi se da je u proteklim godinama građane da bude takav. Trebat će puno vremena da se to sanira”, kazala je.

Za ovaj slučaj saznala je iz medija kada nije bila ministrica, a za vrijeme njenog mandata sud im je dostavio pravosnžanu presudu, a oni su je proslijedili školi.

“Škola nam se obratila kazavši kako im se obratio advokat osuđenog radnika i upozorio da njegova prava iz radnog odnosa miruju i da se ne mogu donositi nikakve odluke u radno-pravnom statusu upozoravajući da je došlo do drugačije presude u međuvremenu. Tim slijedom desilo se da ni škola nije imala saznanja o novoj presudi niti je ministarstvo imalo novu presudu. Škola je uputila zahtjev Općinskom sudu da im dostavi predmet i dalje korespondencije. Mi sada radimo analizu, na osnovu sve dokumentacije, i obavijestit ćemo tužilaštvo i sud kada je završimo da li je došlo do kršenja zakona u dijelu obavještavanja poslodavca”, kazala je Hota Muminović za N1.

Ko je napravio propust?

Sa svojim stranačkim kolegom Kemalom Ademovićem nije razgovarala o ovom slučaju. Ističe da je odgovornost i na direktorima škola jer moraju čitati zakon i upućivati upite ako nemaju saznanja, kao što je to učinjeno. Navela je i kako je tadašnji sekretar škole upozoravala na kršenje pravila i procedura kada je uposleniku dat status mirovanja radnih prava, ali da Školski odbor nije reagovao.

“Direktor je u obavezi zakonskoj da, ako školski odbor donese protuzakonitu odluku, obavijesti ministarstvo. Tu odluku može ministarstvo staviti van snage. Da je tako urađeno, ne bi do ovoga došlo”, istakla je.

Na konstataciju da jedan od direktora koji nije suspendovao Alihodžića kada je osuđen i danas obnaša dužnost direktora u drugoj školi iako je prekršio zakon, Hota Muminović kaže da su ministarstvu u takvim slučajevima ruke svezane.

“Ovo nije jedan od osnova da se smijeni direktor s druge funkciju prema zakonu. Šta motivira ljude koje donose odluke, direktore ili školske odbore, da u tako kritičnim situacijama donose tako pogodne odluke za ljude koji imaju određeni sukob sa zakonom? Često imamo situaciju da se pod kišobranom radničkih prava ubace tako ekstremni slučajevi odgovornosti. Treba napraviti granicu šta su radnička prava i kada ih štitimo, a šta ne ide i kada moramo hladne glave pročitati šta kaže zakon i učiniti sve da ga primijenimo u proceduri. Ako škola nema saznanja o tome, može li napraviti korak dalje da sazna? Naravno da može”, navela je.

Neadekvatan Pravilnik o zapošljavanju

Istakla je kako Pravilnik o radu ni na koji način ne prepoznaje da  se ne može zasnovati radni odnos u novoj školi ako se osoba nalazi u registru.

“Ne sprečava vas ništa da konkurišete u drugoj školi – ništa. Pod hitno treba mijenjati Pravilnik o zapošljavanju. Mijenjan je dva puta ali nikada to pitanje nije došlo na red. Tu je, priznajem, i dio moje odgovornosti. Ovaj slučaj je itekako probudio donosioce odluka u svakom nivou. Vremenom je u pravilniku o zapošljavanju ispušteno uvjerenje o nekažnjavanju. Prije je to bilo potrebno. Mi ćemo to morati vratiti i pokrenut ćemo pitanje etničkog kodeksa i pokretanja registra barem na nivou FBiH, da spriječimo da lica presuđena za ta djela ne mogu iz jednog kantona preći u drugi i raditi. Prije novog ciklusa zapošljavanja u junu 2023. godine imat ćemo novi pravilnik sa postroženim uvjetima”, rekla je Hota Muminović.

Od slučaja Alihodžić su bile dvije suspenzije nastavnika.

“Ovo je pozi poslodavcima da mogu i trebaju pokrenuti sve aktivnosti i raskinute ugovore u ovakvim slučajevima. Ako sada nekome sada nije jasno kolika je odgovornost poslodavaca, onda ne znam na kom slučaju će shvatiti”, zaključila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare