Ministrica odbrane Njemačke: Ne bismo prepustili BiH protivnicima demokratije

Vijesti 05. apr 202211:51 2 komentara
Ministarstvo odbrane Njemačke

Ministrica odbrane Njemačke, Christine Lambrecht, razgovarala je sa Visokim predstavnikom u BiH, Christianom Schmidtom, o situaciji u Bosni i Hercegovini te istakla da “Njemačka i EU ne bi prepustili BiH protivnicima demokratije i protivnicima stabilnosti Evrope”, navodi se u saopćenju ministarstva.

Lambrecht je tokom ovog sastanka istakla da ruski predsjednik Vladimir Putin očigledno nije uspio u slabljenju strateške kohezije Evropske unije i NATO saveza. Istakla je da ta kohezija također treba da predstavlja signal za autoritativne sisteme, te se kao takav treba shvatiti i u Bosni i Hercegovini.

“Lambrecht je naglasila da svaki pokušaj destabilizacije Zapadnog Balkana, posebno promoviranja secesionističkih pokreta u Bosni i Hercegovini, mora biti spriječen na vrijeme” , navodi se u saopćenju.

Ministrica je rekla da, u svjetlu rata u Ukrajini, Bosna i Hercegovina mora biti ojačana i podržana protiv mogućih ruskih aktivnosti, te je izrazila zabrinutost zbog trenutnih tenzija na Balkanu.

“Poseban razlog za zabrinutost su nastojanja struja u Republici Srpskoj da uspostave svoje Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Najave i pripreme političkih snaga u regionu da napuste institucije na državnom nivou krše Dejtonski mirovni sporazum i Ustav”, navodi se.

S obzirom na ovu napetu situaciju, Bosni i Hercegovini je sada zaista potrebna pažnja Njemačke, smatra Lambrecht, te rekla da je važno unaprijediti pravni i ekonomski razvoj reigona s obzirom na njegova nastojanja da se približi EU.

Istakla je da je Zapadni Balkan od velikog značaja za bezbjednost u NATO savezu i u EU te za stabilnost cijelog kontinenta.

“Zato će Njemačka nastaviti da stabilizuje i podržava ovaj region uz pomoć vojnih treninga. Njemačka i EU ne bi prepustili Bosnu i Hercegovinu protivnicima demokratije i protivnicima stabilnosti Evrope”, navodi se.

Rekla je da je uvjerena u to da će prisustvo međunarodnih trupa u regionu i dalje pozitivno uticati na razvoj Bosne i Hercegovine i da je misija EUFOR-a koja osigurava stabilnost i integritet države u cjelini od posebnog značaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare