Komunalci: Ministrima plata veća za 500 KM, a nama ponudili 50 KM, više neće imati ko da održava Sarajevo

Vijesti 26. feb 202413:40 0 komentara
KJKP Rad/Ilustracija

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u FBiH - Kantonalni odbor Sarajevo zakazao je protest radnika komunalne privrede za četvrtak, 29. februara u pet minuta do 12 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Nezadovoljni su malim platama, zastarjelom tehnologijom, alatima, a boje se i da sutra neće imati ko održavati grad, jer, kako im pokazuju podaci, na konkurse za posao se niko više ne prijavljuje.

Rasim Ljucević iz ovog Sindikata ispričao je kako su tekli pregovori sa pregovaračkim timom iz Vlade KS, te koje su odluke donijeli.

“Kolektivni ugovor komunalaca je istekao 31.12. Pregovori su išli traljavo, zato što pregovarački tim Vlade KS je rijetko zakazivao sjednice. Datuma 15.2. je bio zadnji dan da se potpiše kolektivni ugovor. On nije potpisan. Vlada je ponudila povećanje 50 KM za period dvije godine. Sve grane su u KS potpisale kolektivni i ostvarili veća povećanja. Ministrima je plata povećana za 500 KM, a nama komunalcima ponudili su 50 KM. Naš zahtjev je bio 100 KM,uzimajući inflaciju i sve ostalo, i to je mizerno povećanje. Oni nisu imali sluha”, pojasnio je Ljucević propale pregovore sa Vladom KS.

“Doći će momenat da nećemo imati NK radnika”

Najavljuju 29.2. proteste ispred zgrade Vlade KS, te poručuju da komunalci neće odustati od svojih zahtjeva.

“Spominju da NK radnici imaju oko 1200/1300 KM platu. Za vašu informaciju NK/PK imaju oko 900 KM, to je sa prošlogodišnjim povećanjem. KV radnici 1100-1200 KM, SSS 1300-1400 KM”, rekao je Ljucević, dodajući da je komunalcima do grla, te da svakodnevno trpe radeći u najtežim uslovima.

Kazao je i da kad se raspiše konkurs za NK, da u 90 posto firmi komunalne privrede, niko se ne prijavi.

“To Vladu ne interesuje, doći će momenat da nećemo imati NK radnika, a posebno uzimajući u obzir da je starost preduzeća u komunalnoj privredi prešla 52 godine. Doći će situacija da će Sarajevo biti zatrpano, neće imati ko da pruža usluge, a ako se ne ispune minimalni zahtjevi, vjerovatno će doći do smanjenja pružanja usluga, u smislu odvoza smeća, vode, čišćenja kanalizacije, saobraćaja….”, naglasio je Ljucević.

Zar je 100 KM danas puno?

Amir Muminović, dopredsjednik Sindikata komunalne privrede, istaknuo je da radnici u komunalnoj privredi rade izuzetno teške poslove.

To su firme koje rade 24 sata, 365 dana u godini. Rade sa izuzetno zastarjelom tehnologijom, sa zastarjelim alatima i u skoro nemogućim uslovima. Stav Vlade je da su nam prevelike plate, a naš je da nisu. Prosječna plata je 1100 KM, ako je to preveliko, onda uredu”, rekao je Muminović.

Na kraju su iz ovog Sindikata poručili da neće odustati, iskoristit će sva zakonska prava, a ističu i to da najmanje je što danas jedan radnik može tražiti je povećanje od 100 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!