Mioković: Ovo mi je deseti mjesec mandata i još ne mogu da dođem sebi

Vijesti 31. okt 202319:34 0 komentara
N1

Dragan Mioković, zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Federacije Bosne i Hercegovine danas je u Danu uživo na N1 govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

“Ja vam spadam u parlamentarce kojima je ovo deseti mjesec mandata i još ne mogu da sebi dođem. Biti u sali i debatirati i odlučivati o po pola države najbitnijem dokumentu do pola 3 ujutro, a pritome nije ni rat ni vanredna situacija, ja to ne znam racionalno objasniti”, kazao je Mioković na početku razgovora.

“Ta dinamika pitanja koja treba raspraviti definiše učestalost sjednica. Ono što svakako nedostaje, a poslovnik propisuje, a nije ispoštovana u ovih šest mjeseci, jeste da rad parlamenta mora biti prethodno programiran. On sada nije jer Vlada koja je formirana u maju jednostavno nije dostavila svoj program”.

Je li to kritika?

“Jeste, apsolutno. Ako budem u prilici, na prvoj sjednici, maksimalno drugoj, taj program rada će biti donesen”.

Odlazak Marinković Lepić?

“Odgovorno tvrdim da je gospođa podnijela ostavku isključivo iz zdravstvenih razloga. Posao je radila izvrsno. Po mom ukusu, bila je blago popustljiva. Ona je apsolutno demokratična žena. A što se tiče mog “instaliranja”, nema tu nikakvog “instaliranja”, nego je takav proces”.

Kada je riječ o izboru sudija Ustavnog suda, kaže da nije sporan Vukoja.

“Za nas nije sporan Vukoja, nego cijela lista. Što se Naše stranke tiče, nikakvog straha od bilo kakvih većina u komisiji ili parlamentu, nema”.

Stepen sigurnosti u BiH podignut na viši nivo?

“Nemam nijedan razlog da sumnjam u izjave zvaničnika iz sektora sigurnosti. Ukoliko je to zaista tačno, da je stepen, odnosno kompletno postupanje podignuto na viši stepen, mislim da je to dobar potez. Sve što se dešava u svijetu, u regionu u kontekstu očekivane migrantske krize, to je dobar potez. Da li trebamo biti zabrinuti? Ja sam vrlo zabrinut dešavanjima na Bliskom istoku, a što se tiče FBiH ovo nije nikakvo politiziranje, ali ja zaista vjerujem u naše policijske snage i mislim da mogu odgovoriti tom izazovu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!