Mioković: Zabrinjavajuća je količina predumišljaja kod 15-godišnjaka koji je otišao kući po pištolj i pucao kako bi “poslao poruku”

Vijesti 24. okt 202422:04 0 komentara
N1

Dragan Mioković, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i policijski službenik u penziji, kazao je u Newsnightu kako je "više nego zabrinjavajuće to što je 15-godišnjak, zbog prijašnjeg sukoba sa starijim učenikom, iz kuće ponio pištolj, stavio metak u cijev i nišanio donje ekstremitete da ne ubije, ali da pošalje poruku". Govorio je i o Strategiji o suprotstavljanju maloljetničkoj delinkvenciji koja je urađena prije blizu 20 godina koja je i predvidjela ovakve događaje.

“U tom, da ne upotrebljavma teške riječi, uznemirujućem događaju, najbitnije je da žrtva nije smrtno stradala. Ono što mene kao profesionalca, blago rečeno, zabrinjava je količina predumišljaja kod 15-godišnjaka i to je više nego zabrinjavajuće. Postavlja se ključno pitanje – da li je taj dječak kao dijete imao određene devijacije u ponašanju da može iskazati taj nivo najvišeg stepena nasilja koji se može pokazati. Ekipa kojoj sam i ja pripadao je prije blizu 20 godina u KS skupa s eminentnim profesorima Kriminalističkog fakulteta napravila Strategiju  o suprotstavljanju maloljetničkoj delinkvenciji. U toj strategiji ima rečenica gdje smo naveli da, ukoliko se ne počne postupati po ovome, da ćemo za 15-20 godina imati ovu situaciju. Ove dojave o bombama, prema informacijama koje imam devet osoba je prijavljeno Tužilaštvu, od tih devet osam je maloljetnika, jedan punoljetan i svi su učenici srednje škole. Ukupno 14 osoba prijavljeno tužilaštvu. Značajan broj njih je bio uvezan, opet govorimo o predumišljaju i nije motiv samo kontrolni rad”, rekao je Mioković.

Ističe da je ovo stanje nepopravljivo bez multidisciplinarnog pristupa tom problemu.

“Onaj ko misli da ovaj problem mogu riješiti policija, tužilaštvo i sud – taj duboko griješi. Jer te institucije su na kraju lanca. Ne branim policiju, ali želim da istaknem, svi ovi tragični događaji u posljednje 3-4 godine, i ne samo u Sarajevu, izvršioci su u rekordno kratkom roku identifikovani i lišeni slobode. Ali to neće popraviti stanje. Mi se moramo pogledati u oči da vidimo kakva nam je porodica, zašto je takva, da pokušamo otkloniti te uzroke. Štaje s obrazovanjem? Ja ne prebacujem odgovornost na ministarstva obrazovanja, ali taj rascjepkani sistem obrazovanja, ono što nam djeca uče ili ne uče u školama, svakako ovome doprinosi. Imamo kvalifikovane ljude u socijalni, ali imamo li ih dovoljno, ali jesu li dovoljno stimulisani za ono što rade itd. Evo desio se događaj ovaj danas. Dječak od 15 godina lišen je slobode, predat Tužilaštvu i sada ide u proces. Pitam, šta radi država u toj situaciji? Imamo li mi odgovore? Pa znate ono od ranije poznat policiji. To je taj nedostatak multidisciplinarnog pristupa”, zaključio je Mioković.

Detalje razglvora pogledajte u videu.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!