Mitropolit Hrizostom: Podijelite radost Vaskrsa, molite za stradale u svijetu

Vijesti 12. apr 202315:44 0 komentara
RTRS

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom uputio je danas vaskršnju poruku. Pozvao je ljude da međusobno podijele radost Vaskrsa, ali jednako tako i tugu i žalost sa svim žrtvama velikih tragedija koje se dešavaju širom svijeta.

Mitropolit Hrizostom je poručio da svima upućuje vaskršnje pozdrave, blagoslov i molitve da Vaskrs dočekaju i proslave u dobrom zdravlju, sreći i Božijem blagoslovu, u božanskoj dobroti i empatiji za sve i svakoga, empatiji koju je svima pokazao Isus Hristos.

“Neka nam radost našeg Vaskrsa bude naš najbliži komšija, prijatelj i svaki neznanac. U svakom od njih je Vaskrsli Hristos Gospod”, naglasio je mitropolit Hrizostom.

On je istakao da ne može ovaj svijet ljudske gordosti, egoizma, materijalizma i kainizma ići dalje bez Hrista Gospoda.

Prema njegovim riječima, svijet se ljudskom gordošću i bezakonjem pretvorio u poprište sukoba koji prijete da prerastu u sveuništenje, opšti Holokaust, sveholokaust.

“Osim vaskršnje radosti, jednako tako podijelimo tugu i žalost sa svim žrtvama velikih tragedija koje se dešavaju širom svijeta. Znamo da ništa ne biva bez Božijeg dopuštenja, ali i zbog naših silnih sagrešenja. Zato, molimo Boga da ovaj svijet, prije svega, oslobodi grijeha, a potom da ga izliječi od svih trauma. Da da mir svijetu svome po milosti i pravdi njegovoj, a ne po nepravdama i bezakonjima moćnika ovoga svijeta”, rekao je mitropolit Hrizostom.

On je naglasio da se Bog ne da prevariti, jer je pravedan i istinit, u šta ne treba sumnjati jer sudi po pravdi i istini.

“Posebno se danas molimo za našu braću i sestre na Kosovu koji vijekovima stradaju i trpe teror i diskriminaciju. Danas izuzetno obratimo našu pažnju na stradanje naše braće u Ukrajini, u Kijevo-pečerskoj lavri. Pomolimo se za mitropolita Onufrija, utamničenog mitropolita Pavla i za milione utamničenih braće i sestara u Ukrajini. Ne zaboravimo svu našu braću u Siriji, u Izrailju i Palestini, u Јemenu i Iraku. Pozdravimo ih pobjedonosnim pozdravom – Hristos vaskrse!”, rekao je mitropolit Hrizostom.

On je pozvao na molitvu i sjećanje na sve postradale i ranjene u katastrofalnim zemljotresima u Turskoj i Siriji i ostalim krajevima svijeta.

Prema njegovim riječima, umjesto dobrih i pozitivnih pomaka ka boljem i perspektivnijem, iz godine u godinu društvo sve više pada i “sve nas je manje i manje”.

“Ne samo sela da se gase i nestaju, već i gradovi i nekada predivne varošice nestaju, gase se. Šta se to sa nama dešava? Zar smo izgubili osjećaje za nacionalnu odgovornost – odgovornost za našu prošlost, ali još više za našu budućnost. Ako nastavimo ovako živjeti bez opredjeljenja za suštinske vrijednosti i nastavimo se opredjeljivati za ono što nam kušači ovoga svijeta nude, onda nije teško predvidjeti naš krajnji ispod”, rekao je mitropolit dabrobosanski.

On smatra da je krajnje vrijeme da ljudi razumiju sami sebe i sagledaju tešku situaciju.

“Vaskrs je univerzalni praznik svih nas, svakog čovjeka i svih naroda svijeta i čitave Božije tvorevine! Hristos umrije i vaskrse za svakoga, bez razlike na vjeru, naciju, boju i sve druge razlike među nama. Znajući to i idući u susret ovom valikom prazniku, zajedno pjevamo: Hristos vaskrse, radost nam donese!”, naveo je mitropolit dabrobosanski u vaskršnjoj poruci.

On je istakao da je Vaskrs praznik dobra – apsolutnog dobra koje pobjeđuje vlast grijeha, smrti i đavola.

“Sa nadom da ćemo u duhovnoj radosti dočekati i proslaviti svijetlo Hristovo Vaskrsenje sve vas od sveg srca pozdravljamo sa pozdravom – Hristos vaskrse”, naveo je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!