Mještani ne daju rijeku Duboku: “U stanju smo leći pred bagere”

Vijesti 10. mar 202418:58 0 komentara

Građani Kotor Varoši, aktivisti i zaljubljenici u prirodu protestirali su danas u kanjonu rijeke Duboke, zbog namjere da se na tom lokalitetu gradi mini hidroelekrana. Svojim tijelima će kažu stati pred bagere ukoliko investitor pokuša rijeku ukrotiti u cijev. Prozivaju i Ministarstvo ekologije Republike Srpske, ali i općinsku administraciju.

“Ni kapi Duboke”, jasni mještani Kotor Varoši koji su se danas usprotivili namjeri da se ova planinska rijeka, zarobi u cijevi. Sve kako bi se gradila mala hidrocentrala instalisane snage oko 250 KW.

“Tu korist ima samo pojedinac, društvo nema, opština nema. Ovo mjesto je proglašeno za spomenik prirode RS treće kategorije, kanjon Duboke i vodopad Skakavac. Van svake pameti da se ova prelijepa rijeka stavi u cijevi. Mi ćemo zaštiti fizički, u stanju smo leći pred bagere, ne dati da nam kopaju”, kazao je Tomislav Dubočanin, mještanin.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS dalo je 2017. godine ekološku dozvolu DSM ELEKTRUSU IZ Kotor Varoša za gradnju MHE na Dubokoj. Po prvoj dozvoli rijeka je u cijevima trebala biti u dužini od 1780m. Naknadno je zbog pobune mještana, koji svoje parcele ne daju, smišljeno da cjevovod bude duži, ukupno-3 km.

“Hoće ljudi plastenike da rade da zdravu hranu proizvode, kako će raditi ako im se ovo oduzme. Ovo ljeti jedva curi. Ovo je potok ljeti, sada kad to uđe u cijevi gore iznad vodopada, ovdje više vode neće biti. Nećemo dozvoliti, branićemo fizički, pa ćemo vidjeti ko će pobijediti, ja ih se ne bojim”, kazao je planinar Petko Krčić.

Privatni vlasnici ne pristaju da se cjevovod gradi kroz njihove parcele, tik uz rijeku, pa je alternativa državna šuma. Narandžaste oznake u njoj jasno pokazuju da se ne odustaje od projekta.

Ako cjevovod krene šumom rijeka će u postojećem koritu presušiti. A s rijekom, plaše se, umrijeće i biljni i životinjski svijet.

“Onaj ko je dao saglasnost bez znanja naroda, mora odgovarati”, kaže jedan mještanin.

Uz prvobitnog investitora sada se pominje i firma Hunting energy, te izvršni direktor HE na Vrbasu, kadar Ujedinjenje Srpske Marko Marković. Indikativno im je i što je na čelu nadležnog ministarstva kadar iste stranke.

Iz Centra za životu sredinu traže poništenje svih dozvola.

“Problematika se ogledala i u tome da je samovoljno investitor promijenio dužinu, povećao je dužinu cjevovoda za 1200 m više, ministarstvo je vratilo dužinu na staro, opština Kotor Veroš je nadležna isto, jer je davala neke saglasnosti, oni bi bili najbolji da povuku neke saglasnosti”, kazao je Vladimir Topić, Centar za životnu sredinu Banjaluka.

Dok se to čeka, mještani su digli glas i krenuli uzbrdo ka vodopadu Skakavac. Jer ih srce vuče. Okolni potoci slijevaju se u rijeku Duboku, koja posebno u proljeće pokazuje svu svoju snagu i ljepotu. U pohodu na vodopad kroz nepristupačnu šumu, krenuli i stari i mladi.

“Ako budem mogao pregaziti, jer je plitka obuća. Inače bih skinuo obuću i direkt gore. Ovdje sam odrastao, vuče me gore, ta priroda. Protiv toga sam što lopovi hoće da nam unište ovu ljepotu koju nam je Bog dao svima, a ne samo pojedincima koji bi samo da se bogate”, kaže jedan od mještana.

Dosta manji od istoimenog vodopada Skakavac u blizini Sarajeva, ovaj kotorvaroški, ušuškan je ispod planinskih vrhova Ježice i Golog brda, usječen u kanjon rijeke Duboke, sa slapovima od oko 20 metera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!