Mještani sarajevskog naselja Nahorevo nemaju vodu, ali računi im uredno dolaze

Sarajevo danas živi kao konglomerat građevinskih lokacija i stambeno-poslovnih objekata, međutim strukture urbane zajednice jedva da funkcionišu. Naselja Alapi, Radava skoro 15 godina nemaju redovno vodu, i dio Nahoreva - bez vode mještani budu po sedam dana i duže, tada se snalaze vodu donose u kantama i flašama, kupaju se iz lončića.

“Kupimo, odemo naspemo, čim padne kap kiše voda je zamućena, nemamo vode, dolazi cisterna”, kaže Amra Avdić.

“Nas svi ignorišu počevši od VIK-a, opštine načelnika Centra, službi, nemamo nikakvog odgovora. Ja imam dvoje male djece. U balone na Uroševo vrelo gdje nam je glavni izvor tamo vodu naspemo dovučemo i tako petljamo”, rekao je Mersudin Salkić.

Asfalt u naselju Alapi urađen je prije nekih dvanaest godina, međutim, on je samo zamaskirao postranzicijsko ubijenje grada. Dok su mještani ovih naselja bez vode – računi iz vodovoda i kanalizacije dolaze kažu svaki mjesec, za utrošenu vodu jedan od mjestana ovaj mjesec dobio je račun od 35 maraka. Obaveze redovno izmiruju, a vode nema.

Hajrudin Ramić živi u Alapima od 1996. godine, kad nestane vode, snalazi se.

“Bog zna kakvu mi vodu pijemo, može nas neko sve potrovati, ti npr. sad nazoveš Vodovod, kažu, eto u privatnom je mi nemam prilaz, a dođe da ti napiše račun, kako ima pravo račun napisati”, navodi Hajrudin Ramić.

Nelegalna gradnja, divlji priključci, redukcije vode, gušenje u smogu – nastoje se prikazati kao čisto ekološki problemi koje uzrokuju nesavjesni građani. Međutim, istina je posve dugačija jer se nastoji izbjeći pitanje koji su društveno-ekonomski procesi učinili da stanovništvo grada, svakodnevno trpi ovakvu situaciju.

“Evo, nemam čim da se operem. Ima djece, starijih ljudi, a vode nema”, kaže Hajrudin Ramić

Domaćinstva u naselju Naherovo, koje isto pripada Opštini Centar – decenijama se bore za vodu, uz pomoć Opštine ove godine riješili su dio problema.

“Mi smo djelimično riješili taj problem vodosnabdijevanja, ovaj problem svakako mora biti uz problem kanalizacije – na samom vrhu prioriteta, ne samo ovom načelniku nego svim načelnicima”, rekao je Fikret Čolić.

Iz Vodovoda i kanalizacije kažu da postoji plansko provedbena dokumentacija kojom je planiran način vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda.

“Napominjemo da se u naselju Alapi radi o vodovodnoj mreži koju su samoinicijativno izveli građani i priključili na vodovodni sistem. Naše kolege u dispečerkom centru nisu imali puno poziva sa tih lokaliteta,cisterna je posljednji put dopremila vodu prije 10 dana”, kazao je VIK.

Iz Općine Centar kažu – Vodovod i kanalizacija je vlasnik cjelokupne infrastrukture. Mandić ističe da jesu obećali riješiti ovaj problem, te da je riječ o projektu koji košta skoro 10 miliona maraka.

“Koji podrazumijeva predhodnu izradu projekta, dakle VIK je nosilac svih aktivnosti i mi tu jedino možemo sufinasirati taj projekat, tu treba zavod za planiranje da uradi svoj dio posla”, govori Srđan Mandić, načelnik Općine Centar.

Ova naselja već dugo vremena nemaju vodu i ranije su načelnici izdvajali novac – svake godine u budžetu Općine Centar planiraju se sredstva za riješavanje ovog problema. No, građani se pitaju gdje su sredstva – negiraju tvrdnje Opštine. Kažu naselja su godinama zapostavljena, jer nije riješena ni kanalizacija.

“Načelnik ima diskreciono pravo u onom momentu kada vidi da se neki iznos neće potrošiti on se preraspodijeli za druge to su takozvana namjenska sredstva”, kazao je Srđan Mandić, načelnik Općine Centar.

“Suština je svemu prepucavanje kako sam mogao a i i vi sami vidite koje ne sluzi nikome sta se čeka zbog čega se neće da riješi taj problem, eto dizu kredite sredtsva ima”, rekao je Šaćir Čavrk, predsjednik Savjeta MZ Pionirska dolina-Nahorevo.

Upravljenje vodom i pristup vodama nažalost postaje političko pitanje i u BiH. Sarajevo je sve žedniji, a borba oko distribucije tek počinje. Hoće li neko čuti iscrpljene, umorne – građane, ostaje da se vidi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad