“Mladi Šeldon” iz Dervente: 17-godišnjak dva razreda srednje škole završava uporedo, genijalnosti mu ne manjka

Vijesti 22. okt 202422:08 0 komentara
N1

Za priču o "Mladom Šeldonu", genijalnom devetogodišnjaku koji u školi sve zatekne svojom inteligencijom, brojni su čuli, ali i gledali. Andrej Dušanić iz Dervente nešto je stariji. No, sličnosti ne manjka. Njegova svestranost, inteligencija i pojava nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Sedamnaestogodišnji Andrej iz Dervente odlučio je da ubrza svoje školovanje. Treći i četvrti razred srednje tehničke škole završit će uporedo. Da bude i dalje odličan učenik iz svih predmeta, neće mu, kaže, biti naporno. Andrej već vlada znanjem većim od onoga što je predviđeno nastavnim planom.

“Ja skoro ništa ne učim za ovu nastavu, većinom znam više iz prakse, praktično što sam ja radio svoje projekte i dosta stvari znam iz života što se tiče stručnih predmeta”, kazao nam je Andrej Dušanić.

Ovaj nesvakidašnji i svestrani dječak već od osnovne škole istražuje svijet programiranja. Njegova strast je poboljšanje tehnologija, unapređenja mašina i inovacije. Andrej ima svoje jasno zacrtane ciljeve prema kojima polako korača.

“Želim da doprinesem nešto čovječanstvu, želim da nešto napravim, da nešto osmislim, da ostavim trag iza sebe, želim da napravim ovu zemlju boljim mjestom”, odgovorio nam je Andrej na pitanje šta je njegov cilj?

Za razliku od većine svojih vršnjaka, Andrej, kako kaže, zna kakav sadržaj bira. Ne samo na internetu, već i u životu.

“Njih zanimaju više ove druge stvari, ko je šta obukao, ko je šta radio gdje će se napiti. Ja ne razmišljam tako, ja gledam praktično, da za budućnost postavim svoje ciljeve, šta da radim, šta mogu, kako mogu doprinijeti nečemu, kako mogu da radim”, dodao je.

Riječi hvale ne nedostaju od profesora ali i prijatelja iz klupe. Jednostavno drugačiji u odnosu na svoju generaciju, kaže njegova školska psihologinja. Objašnjava i zašto:

“Na njemu možete da primijetite da je osoba koja stvarno teži znanju, učenju i nepretku, a današnjim generacijama nekako nije akcenat na uspjehu. Definitivno se po tome razlikuje, ali ja to ne bih nazvala čudnim već drugačijim u nekom pozitivnom svjetlu”, navela je psihologinja Aleksandra Stjepanović.

Nestrpljiv da što prije stigne do zacrtanih ciljeva Andrej se zaposlio u jednoj derventnoj kompaniji. Ipak, najveći izazov u koji želi što prije da zakorači je fakultet. Elektrotehnika će biti njegov izbor. Za sada u BiH. No, ipak ne garantuje gdje će ga put za znanjem odvesti.

“Svejedno je, da li ja radio u Austriji, Njemačkoj ili ovdje, ja želim da se ta tehnologija svugdje primjenjuje”, kaže nam Andrej.

No, za početak prvo kod bake u Stanarima. Andrej ima viziju automatizacije poljoprivrede koja bi u konačnici dovela do, kako objašnjava, besplatne hrane. Zbog toga će njegov prvi projekat biti bakina freza koja će uz pomoć vještačke inteligencije moći samostalno da ore i sije, a baku poštedi dodatnog posla.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!