Mogu li stranke Osmorke formirati vlast u Federaciji BiH bez SDA?

Vijesti 05. mar 202318:44 2 komentara

Kriza sa nivoa Federacije BiH mogla bi se prenijeti, ili bar usporiti proces formiranja vlasti u pojedinim kantonima. Jedan od njih je Srednjobosanski gdje je jasno ko bi mogao činiti većinu, ali ona nije formirana, jer ne postoji sinhronizacija sa višim nivoima vlasti. Ključ izlaska iz krize, prema mišljenju predsjednika SBiH-a u rukama je visokog predstavnika, koji je i nametnuo rješenje u skladu sa kojim se treba formirati nova vlast u Federacije.

Da li stranke osmorke imaju mogućnost da proces formiranja vlasti završe do kraja, pitanje je koje postavlja predsjednik SBiH-a Semir Efendić. U razgovoru za Face TV Efendić dodaje da su se za to odlučili ranije, te da će pokušati učiniti.

“Treba dovesti visokog predstavnilka u situaciju, i već je doveden, da postoji parlamentarna većina u oba doma i da ne može da formira vladu, i to su njegova rješenja. Ja sam njemu rekao da smo spremni biti dio većine, ulčestovavti u programu formiranja nove Vlade , promjena, ali po pravilima i po Ustavu”, kazao je Efendić.

Samo dan ranije, Christian Schmidt, čije se izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH svakodnevno analiziraju je poručio političarima da razmišljaju o interesima šire populacije, a ne isključivo o svom.

“Blokada institucija nije opcija. Zadržati ono što je ostalo od vlade izabrane prije osam godina i nemati podršku parlamenta također nije opcija. Vidjeli smo kako je brzo formirano Vijeće ministara. Nema razloga da se ne postigne dogovor za novu Vladu FBiH”, kazao je Schmidt za BH Dane.

A dogovora nema bez SDA igrača u timu Vlade Federacije poručuju iz ove stranke. Ključni igrač, Refik Lendo ne planira potpisati prijedlog mandatara bez ovakvog dogovora.

“Ja bih ipak ostavio prostora visokom predstavniku da on nama kaže ne, ova vaša većina u oba doma PArlamenta ne znači ništa, tražite dogovor sa potpredsjednikom koji je izabran iz skupština Kantona”, kaže Efendić.

A i formiranje pojednih skupština kantona uslovljeno je formiranjem Vlade. Jedan od primjera je Srednjobosanski kanton.

“Kako će SDP i HDZ u Mostaru, kako će u Srednjoj Bosni, mi u Srednjoj Bosni imamo, sa DF-om, više nego duplo glasova nego svi vi koji ste se skupili”, kazao je Refik Lendo, potpredsjednik FBiH.

Jako teško, gotovo nemoguće, kaže Bojan Domić iz HDZ-a BiH, poručuje da je su više puta razgovarali sa SDA koja čeka formiranje vlasti na nivou Federacije.

“Jako je teško izbjeći HDZ, a gotovo nemoguće SDA. Po Ustavu čine većinu, da bi se formirlaa nova Vlada moramo imati 20 od 30 zastupnika, ako znamo da SDA ima 11, bukvalno je nemoguće ako ostanu kompaktni, izbjeći SDA”, kazao je Bojan Domić, predsjednik OO HDZ BiH.

Rokovi za formiranje Vlade FBiH počeli su teći imenovanjem rukovodstva i izborom predsjednice Federacije. Ako dođe do dogovora, ili intervencije visokog predstavnika, Federacija bi novu vladu mogla imati početkom aprila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare