Kukić: SDP može smijeniti direktore SDA, ali ostaje duboka država

Vijesti 15. feb 202321:34 0 komentara

Akademik Slavo Kukić, sa kojim smo u Pressingu analizirali najaktuelnije teme, ističe kako je "jako upitno da li je Stranka demokratske akcije ispala iz vlasti sa državne razine", a s obzirom da je kompletna državna struktura, kako je rekao, još uvijek u rukama te stranke. S duge strane, pribojava se "mostarizacije Federacije BiH", dok sagledava načine na koje bi se mogao razmrsiti čvor nastao prilikom formiranja vlasti u ovom entitetu.

Kada je u pitanju analiza najaktuelnijeg na koju smo se odlučili sa Kukićem, teško je ne početi od tragedije koja je zadesila narod Turske i Sirije. Ipak, narodi Bosne i Hercegovine položili su test ljudskosti i solidarnosti pa su još jednom pokazali da su najbolji kada je najteže. Dok se ovdje, kako ističe Kukić, još od srednjeg vijeka bilježi međusobna solidarnost bez obzira na razlike, sve je to, zamalo, uprskala bosanskohercegovačka vlast.

“Ako iko ima tu vrstu odgovornosti onda je to Bosna i Hercegovina zbog svega što joj se događalo. Ipak, nije osjećaj duga to što je eksplodiralo u spasilačkim ekipama iz BiH pa su među najbrojnijima. Mi na to možemo biti ponosni. Imamo dva i pol miliona stanovnika i najbrojnije ekipe za spašavanje u Turskoj. Ipak, sve je to pokvarila vlast pa nastojala dokazati da BiH ni u takvim situacijama ne može djelovati ujedinjeno”.

Previranja po ovom pitanju, analizira Kukić, uslijedila su jednostavno zato što je sve ono što označava promjenu statusa quo ujedno i prijetnja etnonacionalistima da dođu pod udar.

O državnoj vlasti: “Onaj ko vjeruje da sa Dodikom i Čovićem može uraditi išta – u velikoj je zabludi”

Stoga, kaže, ne vjeruje ni u promjenu retorike lidera SNSD-a Milorada Dodika, a stava je da mu ni njegovi koalicioni partneri okupljeni oko Trojke ne vjeruju, bez obzira na ono što tvrde.

“Izbacivanje SDA jeste prvi korak, ali to nije dovoljno. Imamo još dvije nogare koje su kočnice društvenih promjena”, nastavlja Kukić o novoj vladajućoj većini na državnom nivou u BiH.

Šta, stoga, stavlja u zadatak strankama okupljenim oko Trojke?

“Maksimalno što se može postići pametnom politikom članica Osmorke ili Trojke dopunjene još nekim partijama, jeste da se u eter sljedeće četiri godine šalju drugačije poruke: poruke snošljivosti, one koje neće jahati na logici nacionalnih podjela nego na potrebi međusobnog razgovora. Ako istraju na tim porukama, onda mogu otvoriti prostor nade kod običnog čovjeka. Tada bi se za građanske političke partije koje polaze od interesa i prava čovjeka – počelo glasati i u Posušju, Nevesinju, širom RS…”, stava je Kukić.

Zadatak je u toliko teži, jer će, tvrdi Kukić, Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ BiH) učiniti sve da se ništa ne promijeni.

“Onaj ko vjeruje da se s njima može uraditi išta je u velikoj zabludi. Onaj ko je sa njima došao sada u vlast može čitavu strategiju graditi samo sa drugačijim porukama ka građanima, a ne računanjem da će Dodik i Čović odustati od svojih temeljnih ciljeva”, ponovio je Kukić.

Može li doći do previranja na državnom nivou?

“Jako je upitno da li je SDA ispala iz vlasti na državnoj razini”, govori kroz smijeh Kukić, navodeći da je kompletna državna infrastruktura još uvijek u rukama ove stranke.

“Stranke okupljene oko SDP-a mogu promijeniti čelne ljude, ali da će imati zmiju u njedrima čitav mandat – to nije upitno. To je duboka država. Čitavu mrežu čine ljudi koje je postavila SDA, koji za njih glasaju i glasat će”, analizira Kukić.

Trojka to, stava je sagovornik N1, može riješiti na dva načina. Jedno je strpljivost. Drugi je revolucija.

Formiranje vlasti u Federaciji BiH: “Moguća mostarizacija ovog entiteta”

No, kakvo rješenje se nazire kada je u pitanju formiranje vlasti u entitetu Federacija BiH?

“Mi imamo takav sistem da on SDA omogućuje da zadrži status quo do idućih izbora, pod pretpostavkom da se ne umiješa Christian Schmidt. Ako se to ne dogodi – računica je jednostavna. Premijeri se predlažu, a Lendo

odbija. Možemo dobiti mostarizaciju Federacije BiH”, pribojava se Kukić.

Ne vjeruje u formiranje koncentracione vlade u kojoj bi učestvovala i SDA. Kaže – u tom slučaju bi, kaže on, SDP pogazio sve do sada rečeno.

No, uključenje visokog predstavnika nije jedini način za rješenje zamšrenog ‘federalnog’ čvora.

“Ne isključujte mogućnost trgovine. U pregovorima sa Osmorkom HDZ je istrgovao jako dobru poziciju. Ako sutra dobije dodatne benefite od SDA, ne isključujem da ćemo u konačnici imati vlast čiju osovinu će činiti SDA i HDZ. Zamislite scenarij da umjesto šest, HDZ dobije sedam ministara, pa premijera FBiH, to nije nemoguće..”, predviđa Kukić.

Iznio je i svoja predviđanja kada je u pitanju politička budućnost Bakira i Sebije Izetbegović.

Kaže – što više bude pravne države – otpor prema bračnom paru Izetbegović biće sve veći. To uključuje i današnje glasače SDA, kao i one koji su se zahvaljujući njima ‘hranili iz državnih jasli’.

“Onog časa kad dođe do promjene vlasti pod pretpostavkom da stranke Osmorke budu imale neku vrstu lobističke potpore i od drugih partnera vlasti, u tom momentu će hobotnica SDA-ovog utjecaja u pravosuđu radikalno slabiti, a otpor ka Izetbegovićima će postati puno radikalniji”, naveo je.

S druge strane, takvih naznaka kada je riječ o SNSD-u ili HDZ-u još uvijek nema. U krajevima u kojima su dominante pomenute stranke, građani će se morati ugledati na one druge u kojima se, trenutno, nešto više šansi daje građanskim opcijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!