Moguće tenderske malverzacije u UKC Tuzla: Dok se poduzimaju istražne radnje, pacijenti umiru

Vijesti 30. maj 202420:45 0 komentara

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je odluku po apelaciji federalnog premijera Nermina Nikšića, koja se odnosi na privremeno imenovanje upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Presudom je naređeno da se u roku od šest mjeseci osnivači te zdravstvene ustanove moraju upisati u sudski registar, ali i da Tuzlanski kanton nije smio na svoju ruku imenovati upravni odbor ovako značajne ustanove.

Od 2013. godine, prema Statutu, Vlada Tuzlanskog kantona i Vlada Federacije BiH su osnivači Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Zbog toga je Ustavni sud Federacije odlučio da Vlada Tuzlanskog kantona nije mogla samostalno, isključivši Federalnu Vladu, imenovati privremeni Upravni odbor UKC-a.

Tim imenovanjima povrijeđena su prava Vlade Federacije, ali da li će novi biti imenovan za sada nije poznato. Prvenstveno entitetski i kantonalni nivoi moraju saosnivaštvo zavesti u sudski registar, jer to do sada nisu uradili. Ustavni sud postavio je i rok.

“Preduzmu sve potrebne radnje, donesu akte nužne za upis ustanove i njeno nesmetano funkcionisanje i zakonit rad, sve to u primjerenom roku od šest mjeseci. U suprotnom, sva akta donesena od strana u postpuku u odnosu na ovu zdravstvenu ustanovu, prestaju da se primjenjuju”, ističe Aleksandra Martinović, predsjednica Ustavnog suda FBiH.

Stranke u postpuku postavljeni rok od šest mjeseci smatraju realnim i nadaju se da će uspjeti ispuniti sve svoje obaveze. Međutim, ukoliko do toga ne dođe – posljedice bi mogle biti zabrinjavajuće.

Posljedice bi, navode u obrazloženju presude, bile nesagledivo štetne po zdravstvenu zaštitu građana najmnogoljudnijeg kantona, ali i obrazovanje studenata u okviru ove ustanove.

Iz kantonalne vlasti kažu da im je cilj i bio konačno riješiti pravne probleme koji se vuku već više od deset godina.

“Nismo nijednog momenta imali namjeru da isključimo Federaciju iz ovog odnosa. Jednostavno smo htjeli da se taj odnos dovede u pravne okvire. Mislim da se u potpunosti za šest mjeseci to množe ostvariti”, kaže Emir Softić, pravni zastupnik Vlade TK i predsjednik UO UKC Tuzla.

Bez ostvarenja rad ustanove bio bi upitan, a problemi i bez toga brojni. Od februara prošle godine u Tuzli nema linearnog akceleratora. Tri tendera za nabavku oborena su zbog usvajanja žalbi jednog od ponuđača. Novac je obezbijeđen, međutim zbog specifikacija u tenderskoj proceduri sumnja se na pogodovanja.

Zbog toga je istragu pokrenulo Kantonalno Tužilaštvo po nalogu Suda u Tuzli. Izvršeni pretresi, oduzeta dokumentacija, ali istraga ni blizu kraju.

“Radi se o nastavku intenzivnih provjera i istražnih radnji kojima se utvrđuje da li se tako pogoduje nekome od dobavljača. Tužilaštvo će u daljem radu na predmetu obaviti potrebna vještačenja, saslušati određeni broj osoba u svojstvu svjedoka i poduzeti druge potrebne istražne radnje”, poručuju iz Tužilaštva TK.

A dok se poduzimaju istražne radnje, pacijenti umiru. Primorani su skoro godinu i pol na terapije zračenjem ići u druge gradove. Otkako su u Sarajevu novi aparati, radioterapija svedena je na Zenicu ili Mostar. Neki pacijenti budu smješteni u bolnice, dok drugi moraju sami naći smještaj ili putovati svaki dan i po nekoliko sati.

“I Zenica i Mostar prvo primaju svoje pacijente. Onda se prave liste čekanja za pacijente iz Tuzle. Pacijenti iz Tuzle znači i kad dođu na termin da počnu primati radioterapiju imaju dvije opcije ili da svaki dan vozare iz Tuzle ili da iznajme stan i žive tih mjesec dana u tom gradu što je dodatno finansijsko opterećenje”, pojašnjava Enida Glušac, predsjednica Udruženja “Renesansa”.

Zbog toga je zet Zejne Šehić morao dići kredit.

“To su veliki troškovi, čovjek je digao kredit da ide da se liječi, a mi smo to sve imali u Tuzli”, kaže Zejna.

Dok se moguće tenderske malverzacije provjeravaju, oni najteže oboljeli čekaju. Ukoliko u narednih šest mjeseci zakonodavna i izvršna vlast Tuzlanskog kantona i Federacije ne postignu dogovor i upišu se kao suosnivači u sudski registar, problemi bi mogli biti umnoženi.

Nevaženjem akata upitna bi bila zdravstvena zaštita, ali i praktična nastava. Zbog toga se nakon ročišta iz Tuzle nadaju da će do dogovora i zakonske regulacije što prije doći, međutim osvrt Vlade na presudu još čekamo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!