Most na Savi – funkcionalan za oko dvije godine

Vijesti 29. jul 202216:00 0 komentara
PRINTSCREEN / YOUTUBE

Povodom završetka izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške, u Banjaluci je održana konferencija za medije ministra komunikacija i transporta BiH Vojina Mitrovića i v.d. direktora JP Autoputevi RS, Slobodana Stanarevića. Ipak, prvi autpmobili sačekaće na ovaj most još barem dvije godine.

Sam projekat obuhvata most koji je dužine 462 m pristupne saobraćajnice sa strane BiH i pristupne saobraćajnice sa strane Hrvatske oko 50 m. Spajanje saobraćajnica sa Hrvatske strane je predmet i investicija Hrvatske.

“Ugovor je potpisan i izvođač je uveden u radove, a završetak radova na ovoj pristupnoj saobraćajnici dužine 4 km predviđen je za februar 2024. godine”, kaže Mitrović.

Dodaje da je Hrvatska zainteresovana da na ovom mostu bude urađen integrisani granični prelaz. Pojašnjava da je sa strane BiH urađen granični prelaz, koji bi mogao biti adaptiran u integrisani.

“Mi smo prošle godine uputili inicijativu ispred ministarstva da se sa naše strane adaptira ovaj trenutni granični prelaz, da se uradi integrisani granični prelaz. Obavijestili smo sve potrebne institucije prije svega sa naše strane: ministarstvo bezbjednosti, Graničnu policiju, Upravu za indirektno oporezivanje i inspekcijske organe”, kaže Mitrović. No, određeni problemi postoje, konstatuje.

“Sa druge strane, za ovaj integrisani granični prelaz, Hrvatska strana je, takođe, zainteresovana. Imamo određena prepisivanja sa tamošnjim ministarstvom bezbjednosti, ali mi smo tu inicijativu uputili i pozvali sve zainteresovane. U slučaju da ostane granični prelaz i sa jedne i sa druge strane onda on treba treba da se isprojektuje, da se raspiše tender i da se uradi”, pojašnjava ministar.

Da su u u potpunosti ispoštovani rokovi izgradnje, finansijska konstrukcija i kvalitet projekta izgradnje mosta na rijeci Savi, podsjetio je v.d.direktor Autoputeva Republike Srpske Slobodan Stanarević.

“Sam period ugovaranja je bio malo duži, odnosno, bilo je tu malo zastoja u komunikaciji prošlog saziva”, ocjenjuje Stanarević.

Ovaj most donijeće mnoge prednosti građanima, ekonomiji, kao i cijeloj regiji zapadnog Balkana, ali i Evropskoj uniji, poručeno je i iz Delegacije EU u BiH. Projekat je, dodaju, važan korak ka integraciji zapadnog Balkana kroz Agendu povezivanja EU čiji je cilj poboljšanje infrastrukturnih veza u regiji.

Izgradnja mosta na rijeci Savi, dugog 462 metra, počela je u septembru 2019. godine, a završena je krajem maja.

Procijenjena vrijednost gradnje iznosi 19,54 miliona evra, a za ovaj projekat odobren je i grant Evropske komisije putem Investicionog okvira za zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona evra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!