Mostar uoči skokova sa Starog mosta: “Bliži nam se još jedan rekord”

Vijesti 25. jul 202313:58 0 komentara
N1

Vrućine u Mostaru opustošile su ulice, no u staroj gradskoj jezgri od ranog jutra pa do kasnih večernjih sati nalazi se veliki broj turista koji, uprkos visokim temperaturama, ne odustaju od razgledanja brojnih znamenitosti.

“Došli smo iz Turske, ovdje je zaista jako vruće, ali toliko je lijep grad da je šteta odustati od razgledanja. Prvi put sam ovdje, Turci jako vole Mostar i BiH, i drago mi je što sam i ja imala priliku da vidim ovaj lijepi grad, most i upoznam se s njegovom historijom”, kazala je Bengisu iz Turske.

Iako preciznih podataka o broju turista u Gradu Mostaru nema, primjetno je da je ove sezone taj broj u značajnom porastu. Velike su gužve, kako u staroj gradskoj jezgri, restoranima, tako i u saobraćaju, pa stoga grad živi punim plućima – posebno u večernjim satima, kada temperature budu nešto niže.

N1

Prema informacijama iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, turista u Mostaru ima iz svih dijelova Evrope i šire. Ponovno, tvrde, dolaze gosti sa Dalekog istoka, iz Kine, Koreje i iz drugih svjetskih destinacija.

Turistički radnici kažu da sezona teče jako dobro te da se nadaju da će tako ostati do kraja i da će zabilježiti novi rekord.

Zadovoljstvo ne krije ni Jetmir Muharemi, vlasnik slastičarne. Kugla sladoleda u staroj gradskoj jezgri košta 2KM, što je, kako kaže, u odnosu na Hrvastku i druge zemlje turistima u Mostaru mnogo jeftinije.

“Posla ima, zadovoljan sam. Sezona je odlična, bolja od one iz 2019. o kojoj se mnogo govorilo. Turista ima iz svih krajeva svijeta, ali nama su najčešći gosti Poljaci, oni jako vole sladoled, i cijene su im pristupačne u odnosu na Hrvatsku gdje je, kako i sami kažu, mnogo skuplje”, ističe Muharemi.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

A osim u poznatim znamenitostima, turisti sve više uživaju i u brojnim sadržajima koje Mostar nudi. U Turističkoj zajednici nadaju se novim rekordima.

“Ako vremenske prilike ostanu ovakve kao sada, sigurno će se još poboljšati. Pred nama je srce sezone, osmi mjesec, očekivanja su velika, na kraju godine kad se budu zbrajali rezultati mislim da će to biti jedna pozitiva priča i na granici sa onom iz 2019. Mislim da su tome uveliko doprinijele i visoke cijene u Hrvaskoj. Tamo su cijne smještaja i hrane i pića za možda 50 posto veće”, izjavio je za N1 Andrija Krešić, predsjednik Turističke zajednice HNK.

Ipak, prema riječima predsjednika Turističke zajednice HNK, turisti se u Mostaru ne zadržavaju previše. I dalje su to najčešće jednodnevni obilasci grada.

“Činjenica je da se puno ne zadržavaju, dođu na jedan dan ili nekoliko sati, malo se zadrže u okolini Starog mosta i idu dalje. Najviše ih dovode strane agencije, koje u Mostaru planiraju samo izlet, a ručak i ostale stvari na nekom drugom mjestu. Mi se borimo i trudimo da to promijenimo”, zaključuje Krešić.

Veći priliv gostiju u gradu na Neretvi očekuje se u nedjelju, 30. jula kada će biti održani 457. tradicionalni skokovi sa Starog Mosta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!