Mostarski penzioneri obavili prvi trening na otvorenom, bili smo s njima (VIDEO)

Vijesti 13. jul 202321:29 1 komentar
N1

Vođeni dobro poznatom izrekom „U zdravom tijelu-zdrav duh“ mostarski penzioneri danas su odradili prvi jutarnji trening na otvorenom, a koji će se narednih mjesec dana održavati tri puta sedmično. Riječ je o projektu Grada koji je pokrenut s ciljem animirianja osoba treće životne dobi i podsjećanja na zdrave životne navike.

Da godine nisu prepreka za vježbanje i redovnu fizičku aktivnost pokazuje 85-godišnja Ruža Vlaho, koja se i u ovim poznim godinama trudi održati dobro zdravlje i vitalnost. Rano jutros prije velikih vrućina zajedno s ostalim penzionerima iskoristila je priliku i u gradskom parku odradila je jutarnji trening.

“Motivaciju pronalazim u sebi, jer znam da moram da vježbam, da radim na sebi”, naglasila nam je Ruža.

U dobrom raspoloženju, trening su započeli laganim zagrijavanjem – brzom šetnjom i trčanjem. A ideja o zajedničkom treningu na otvorenom svidjela se i 73-godišnjem Stojanu, koji se vrlo rado odazvao pozivu te tako uživao u jutarnjem razgibavanju.

“Rekao bih da ovo nije lijenost nego nedostatak navike za umirovljenike koji imaju jednu svoju rutinu, naročito ženske osobe, ustajanja, kuhinja, spremanje djeci, mužu, unucima, ali treba odvojiti za sebe uvijek u toku dana vremena, ako misle sebi da produže život”, stava je Stojan Livaja.

Ali da ga učine ugodnijim i lakšim, jer redovna fizička aktivnost od velike je važnosti za zdravo starenje. Već nakon 65 godine počinju se osjećati promjene uzrokovane sjedilačkim načinom života, a razvijaju se i neke hronične bolesti ovisne o lijekovima, kažu stručnjaci.

“Da se ne uležimo kući, iako ja imam svoje neke vježbe, ali one nisu ni blizu ovim današnjim, ovo je pravo. Malo je naporno, ali vjerovatno će sutra biti lakše”, očekuje Mario.

U fokusu su danas bile vježbe istezanja, zatim kombinacija aerobnog treninga prilagođenog vremenskim uslovima i njihovom zdravstvenom stanju. Za značajne zdravstvene beneficije, starije osobe trebale bi trenirati barem dva sata sedmično umjerenog intenziteta, odnosno 20 minuta dnevno.

Opširnije u priči Đenane Kaminić – Puce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare