Mujagić za N1: Etnički princip je važan, ali ravnoteža vodi BiH u propast

Vijesti 16. okt 202321:35 0 komentara
N1

Nermina Mujagić, univerzitetska profesorica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu gostujući na N1 rekla je da se u Bosni i Hercegovini političkim zloupotrebama skrnavi ideja demokratije, multietničke zemlje, kao i ideja građanske države i društva.

Prof. Mujagić je navela kako se ne može zagovarati građanska Bosna i Hercegovina, a istovremeno osnivati bošnjačku akademiju.
“To nije u skladu jedno s drugim. Građanstvo podrazumijeva aktivnog i tolerantnog građanina, onog koji je spreman na kompromise. Građanstvo podrazumijeva određene vrline”, naglasila je u programu N1 univerzitetska profesorica Nermina Mujagić.
Princip ravnoteže
“Građanstvo uključuje i etničko i religijsko i manjinsko. Ono je sposobno apsorbovati sve, ali nisam sigurna da je etničko u stanju da apsorbuje ono što je univerzalno. Da me pogrešno ne razumijete, ja duboko vjerujem da ova zemlja ne može biti koncipirana bez razumijevanja prema etničkim identitetima. No, bazirati državu na principu etničke ravnoteže je ono što ovu državu i društvo vodi u propast”, dodala je u emisiji Izvan okvira.

Naglasila je kako princip etničke ravnoteže proizvodi varljivu sigurnost:
“Taj princip ne korespondira sa demokratijom”, istakla je.
Prof. dr. Nermina Mujagić završila je i postdoktorski studij  na Fakultetu za družbene vede Univerziteta u Ljubljani, odsjek Kulturologije, istražujući kulturu konflikata. Dobitnica je prestižne Fulbright stipendije koju dodjeljuje U.S. Department of State (Scholar-in-Residence) koju je realizirala u akademskoj 2019/2020 predavajući na Wittenberg University i Antioch College (Ohio, SAD). Na oba univerziteta izvodila je predmet Political Conflicts in the Balkans. U okviru ove stipendije istraživala je The understanding of Constitutional Narratives: The Comparison between the American and Bosnian-Herzegovinian System of Political Representation, koji je bio dijelom njenog Fulbright projekta. Polja njenog istraživanja su: društveni i politički konflikti, mitologija, kultura ljudskih prava i civilno društvo, građanske vrline, mediji i demokratizacija javne sfere.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!