MVP BiH o bh. državljanima koji čekaju spas iz Gaze: Sve je spremno, čeka se signal za početak evakuacije

Vijesti 14. nov 202318:12 1 komentar
Anadolija

Državljani Hrvatske i Srbije većinom su evakuisani iz Gaze i stigli su u svoje matične zemlje. Državljani BiH još čekaju da budu spašeni. Oglasili su se iz Ministarstva vanjskih poslova BiH navodeći kako pružaju aktivnu podršku u okviru svog mandata i nadležnosti Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine nadležnom za proces evakuacije bh. državljana iz Gaze.

“U Ministarstvu vanjskih poslova BiH je odmah na početku krize formiran Krizni štab koji djeluje svakodnevno i djelovaće do okončanja procesa evakuacije. Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine putem ambasada u Kairu (Egipat), Tel Avivu (Izrael), Amanu (Jordan) i Dohi (Katar) i kroz intenzivnu saradnju sa međunarodnim partnerima, humanitarnim organizacijama i drugim prijateljskim državama zajednički radi na olakšavanju situacije i pružanju pomoći u organizovanju evakuacije bh. državljana i njihovih srodnika iz Gaze. Na listi osoba za evakuaciju iz Gaze koja je dostavljena nalaze se ukupno 54 osobe. Od toga 19 osoba ima status državljana Bosne i Hercegovine, a ostalo su osobe srodnici bh. državljana. Odluku o rasporedu i terminima evakuacije po državama donosi Ured koordinatora za civilne poslove pri izraelskom Ministarstvu odbrane”, navode iz MVP BiH.

Navode kako se očekuje da će bh. državljani biti u mogućnosti nakon odluke o evakuaciji ipak koristiti granični prijelaz Rafah, koji je povremeno bio izvan funkcije.

“Smještaj za naše građane je obezbjeđen u Kairu kao i avio-prijevoz do Sarajeva, te je sve spremno i čeka signal za početak evakuacije. Ministarstvo vanjskih poslova BiH nastavlja sa kontinuiranom saradnjom i komunikacijom sa predstavnicima država u regiji, država angažiranih u humanitarnoj akciji spašavanja civila iz borbama obuhvaćenog regiona, međunarodnim organizacijama na terenu, Mehanizmom civilne zaštite EU, kao i kroz saradnju sa Ministarstvom sigurnosti BiH i kontaktima sa Međunarodnom organizacijom za migracije pri UN-u (IOM). Čine se svi napori da naši građani što prije i sigurnije dođu na teritoriju Bosne i Hercegovine”, navode iz MVP BiH.

Sve one kojima je potrebno više informacija ili pomoć pozvali su da se obrate putem e-mail adrese: [email protected].

Informacije o sukobu na Blsikom istoku pratite ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare