Myriam François: Gaza je razlog nenaučenih lekcija iz historije

Vijesti 23. sep 202421:04 0 komentara

Britanska novinarka, akademičarka i dokumentaristica s francuskim korijenima Myriam François bila je večerašnja gošća emisije "Izvan okvira".

Myriam François nekada se zvala Emilie, ali je prešla na islam u ranim dvadesetima, što je oblikovalo njenu karijeru i akademski rad. Doktorirala je na Oxfordu, a specijalizirala je Bliski istok.

Ona je inače novinarka koja je bila u posjeti Bosni i Hercegovini i koja se bavi palestinsko-izraelskim sukobom. Njena perspektiva je jako zanimljiva jer dolazi sa Zapada, a kritičarka je upravo njega.

U svojim člancima i javnim nastupima, François poziva na razumijevanje složenosti sukoba i podupire mirovna rješenja temeljena na pravdi i jednakosti. Kritična je prema politici izraelskih vlasti, ali i prema međunarodnoj zajednici koja, prema njenom mišljenju, ne čini dovoljno da se uspostavi trajni mir i rješenje zasnovano na dvije države.

François ističe neravnotežu moći između Izraela i Palestine te kritizira selektivne medijske prikaze ovog sukoba, posebno one koji ignoriraju patnje palestinskog naroda.

Riječ je o jednoj vrlo angažiranoj novinarci.

“Mislim da postoji jedna duboka motivacija iz vlastitog osjećaja. Lično sam vjernica i vjerujem da smo odgovorni za ono što činimo na ovom svijetu i mantra mi je živjeti za nešto i trebali bismo stvoriti pravedniji svijet za sve stanovnike. Konkretno svaki dan se to manifestira jer živimo život pun nepravde i živim u gradu koji je u centru toga i vidim kako se to sve sprovodi”, istakla je.

Pitali smo je zbog čega se odlučila baviti pitanjem Srebrenice budući da je njen dokumentarac obišao svijet.

“Dakle na dva sata leta od Londona do Srebrenice počinjen je genocid. Ljudi moje generacije i mlađi nisu nikada ni čuli za to. To je ono što je šokantno jer živimo u vremenu kada je islamofobija u porastu, a također osuđeni smo ponavljati greške prošlosti ako ne naučimo iz njih. Ja sam iz generacije koja je odrasla s konceptom ljudskih prava i to je važan dio našeg identiteta i kada vidimo u neposrednom okruženju da se takve stvari ne poštuju i da moramo to promijeniti. Kada sam kao muslimanka vidjela šta se dešavalo ovdje i da to nije u potpunosti prihvaćeno u evropskom identitetu i da mnogi mehanizmi koji su doveli do toga nisu riješeni to sada vidimo isto da se dešava u Gazi jer nismo naučili lekcije historije”, istakla je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!