N1 donosi imovinske kartone: Šta su bh. političari prijavili da posjeduju

Vijesti 16. feb 202314:05 1 komentar
N1

Bosanskohercegovački politički zvaničnici su Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine prilikom kandidiranja na proteklim Općim izborima, koji su održani prošle godine, dostavili imovinske kartone, u kojima su trebali navesti kako svoje prihode, imovinu ali i onu članova njihove porodice.

N1 je imao uvid u imovinske kartone pojedinih političkih dužnosnika te vam u nastavku donosimo šta su sve prijavili.

Denis Bećirović

Član Predsjedništva BiH naveo je da je po platnoj listi u Parlamentarnoj skupštini BiH mjesečno zarađivao preko četiri hiljade KM, dok je imao i dodatna primanja po osnovu angažmana na Univerzitetu u Tuzli u iznosu od većem od dvije i po hiljade KM.

Denis Bećirović (N1/F.Z.)

Kada je riječ o imovini koju Bećirović posjeduje to je stan koji ima zajedno sa suprugom u Tuzli u vrijednosti većoj od 120 hiljada KM.  Član Predsjedništva BiH ima i automobil  vrijednosti 24 hiljade KM. Također, Bećirović je naveo i da je kreditno zadužen do 2033. godine, a da je početkom decembra prošle godine stanje njegovog kredita bilo nepunih 150 hiljada KM.

Željka Cvijanović

Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH iz bh. entiteta RS navela je da ima dvoje djece i supruga. Kao prihode Cvijanović je istakla da je tokom 2021. godine po osnovu plate inkasirala 65 hiljada KM. Od imovine, Cvijanović ima kuću u vlasništvu 1/2 vrijednosti preko 220 hiljada KM, Audi Q3 iz 2020. godine koji je vrijedan 70 hiljada KM, staru deviznu štednju vrijednosti 70 hiljada, ali i pozajmicu firmi Prim 140 hiljada KM. Sve ukupno, Cvijanović je navela da vrijednost koju posjeduje iznosi preko pola miliona KM.

N1/F.Z.

Suprug od Željke Cvijanović je tokom 2021. godine stekao po osnovu plate preko 33 hiljade KM. Jedno od djece bračnog para Cvijanović tokom 2021. godine ostvarilo je prihode od plate u iznosu od 30 hiljada KM, dok je drugo za isti period preko 14 hiljada KM. Kako je navela Cvijanović, jedno od dvoje djece ima zemljište, štednju i čamac sveukupne vrijednosti koja je veća od 180 hiljada KM. Navedeno dijete je i kreditno opterećeno sa 15 hiljada KM. Drugo dijete  navedeno je da je suvlasnik kompanije Prim vrijednosti 470 hiljada KM te da posjeduje automobil vrijedan 50 hiljada KM.

Željko Komšić

Treći član Predsjedništva BiH naveo je da je tokom prošle godine od plate stekao preko 70 hiljada KM, a od naknade Zlatni Ljiljan preko pet hiljada KM.

F.Z./N1

Komšić ima stan, apartman i novac na računu. Sve zajedno je vrijednosti preko 180 hiljada KM. Osim navedenog, Komšić je i kreditno zadužen do početka 2025. godine vrijednosti skoro 40 hiljada KM. Kada je riječ o imovini koju posjeduju djeca, navedena je štednja od 2007. do 2022. u iznosu većem od 11 hiljada KM.

Borjana Krišto

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto navela je da po osnovu plate i ostalih naknada tokom 2018. godine je ostvarila preko 60 hiljada KM. Ona posjeduje obiteljsku kuću, automobil i račun u banci, ali nije navodila detalje. Za svog supruga napisala je da je tokom 2018. zaradio 45 hiljada KM.

Vijeće ministara BiH

Baš kao i njegova supruga on posjeduje obiteljsku kuću, automobil i račun u banci.

Edin Forto

Državni ministar prometa i komunikacija te bivši premijer KS i predsjednik Naše stranke, Edin Forto je tokom 2018. godine zaradio preko 40 hiljada KM od plate.

N1/ F.Z.

Od nekretnina Forto je naveo da ima stan od 90 metra kvadratnih vrijednosti preko 250 hiljada KM te plac vrijedan blizu 600 hiljada KM površine veće od 2 duluma koji je kupljen 2004. godine. Forto je do 2019. godine bio kreditno zadužen. Tokom 2018. godine Fortina supruga je od plate inkasirala 24 hiljade KM te je ona do 2021. godine bila kreditno zadužena.

Nenad Nešić

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić ima dvoje djece  te je od plate i imovine tokom prošle godine zaradio preko 90 hiljada KM. Nešić posjeduje stanove u Crnoj Gori od 120 i 170 metara kvadratnih, ukupne vrijednosti 670 hiljada KM. Osim stanova Nešić ima i zemljište  i novac na tekućem računu. Sve navedeno zajedno vrijedi nepunih 900 hiljada. Nešićeva supruga ima prihod od plate i imovine ukupne vrijednosti nepunih 19 hiljada KM.

N1/F.Z.

Ona posjeduje kompaniju N Group, stan u Srbiji, automobil i novac na tekućem računu, a sve zajedno vrijedi skoro 400 hiljada KM.

Elmedin Konaković

Šef bh. diplomatije Elmedin Konaković tokom prošle godine od plate i naknada stekao je više od 46 hiljada KM. On sa sestrama ima porodičnu kuću te automobil vrijednosti 295 hiljada KM. Automobil je Konaković uzeo na leasing. Konakovićeva supruga Dalija, kako je naveo Konaković, je nasljedstvom prije braka stekla tri stana koja vrijede više od 750 hiljada KM, poslovne prostore i zemljište višemilionske vrijednosti.

F.Z./N1

Konaković je napisao da je iznos plate njegove supruge poslovna tajna.

Zoran Tegeltija

Bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a sada ministar finansija iz SNSD-a Zoran Tegeltija, je tokom 2021. godine po osnovu plate stekao više od 66 hiljade KM. Od nekretnina posjeduje stan od 116 metara kvadratnih, kuću za odmor te štedni račun, a sve zajedno je vrijednosti koja prelazi 330 hiljade KM.

Zoran Tegeltija F.Z./N1

Do 2024. godine Tegeltija će vraćati i kredit. Tegeltija ima dvoje djece te je naveo da imaju automobile, a jedno od njih i stan.

Staša Košarac

Podaci Staše Košarca koji je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH datiraju od 2018. godine kada je imao mjesečna primanja od pet hiljada KM. Tada je naveo da posjeduje stan u Istočnom Sarajevu i automobil. Naveo je podatke i za tadašnju suprugu  koja je imala platu od 1200 KM te automobil.

Staša Košarac (F.Z./N1)

Zukan Helez

Ministar odbrane BiH, Zukan Helez osim plate ostvaruje prihod i od imovine. Helez posjeduje mnoge nekretnine te novac na računu, a sve zajedno on je naveo da vrijedi više od 350 hiljada KM.

N1

Po osnovu dugovanja i kredita Helez je napisao da je dužan 32 hiljade. Kada je riječ o njegovoj supruzi, ona posjeduje automobil i štedni kao i devizni račun. Također, ona je i kreditno zadužena.

Denis Zvizdić

Denis Zvizdić po drugi put obnaša funkciju rukovodstva državnog Zastupničkog doma, a prije toga je bio i čelnik Vijeća ministara BiH. 2019. godine je dostavio imovinske podatke u kojima je naveo da osim plate prima naknadu na Univerzitetu u Sarajevu.

F.Z./N1/Arhiv

Od imovine tada je posjedovao trosoban stan, porodičnu kuću i poslovni prostor također dio porodične ostavštine te vikendicu, a kao vrijednost ovih nekretnina stavio je tržišne vrijednosti.

Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska te predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u periodu od novembra 2021. do novembra prošle godine naveo je primanja po osnovu plate u iznosu većem od 75 hiljada KM. Prema podacima koje je dostavio, Dodik je ostavio prihode i od naknade u iznosu većem od 400 KM, ali i od poljoprivrede u iznosu od 100 hiljada KM.

N1

Njegova vila na Dedinju u Beogradu je godinama u fokusu javnosti, ali i pravosuđa, te je on naveo da je od izdavanja ostavrio prihod od 49 hiljada KM i to od 21. marta do početka novembra 2022. godine. Dodik je prijavio ukupne prihode u iznosu većem od 220 hiljada KM.

N1

Što se tiče drugih nekretnina, izuzev one u Beogradu, koju je Dodik procijenio na milion i 700 hiljada KM, on posjeduje i stan u Laktašima vrijednosti 80 hiljada KM, automobil Golf 8 vrijednosti 50 hiljada KM te dionice u Banji Laktaši vrijednosti 505 KM, a na računu Dodik je napisao da ima 1200 KM. Sve zajedno, Dodik je naveo da ima u vrijednosti većoj od 2 miliona i 100 hiljada KM.

Također, Dodik je i kreditno zadužen te je naveo da mu je u Novoj banci preostalo da vrati nepunih 670 hiljada KM.

Snježana Dodik, prema podacima njenog supruga Milorada, ima prihode od koorporacije u okviru zajedničkog imanja u vrijednosti od 45 hiljada KM. Što se tiče imovine, Snježana posjeduje dva zemljišta vrijednosti 89 hiljada KM, poslovni prostor vrijedan 100 hiljada KM, automobil Peugeot 3008 vrijednosti 30 hiljada KM, te kao i suprug dionice Banje Laktaši vrijednosti 505 KM. Sve ukupno imovina supruge Milorada Dodika vrijednosti je preko 219 hiljada KM dok rashodi nisu navedeni.

Njegovo dvoje djece, Igor i Gorica nisu navedeni u ovom imovinskom kartonu jer je Dodik naveo da ne žive sa njim.

Marinko Čavara

Marinko Čavara, član rukovodstva državnog Zastupničkog doma naveo je da ima dvoje djece i suprugu. Što se tiče prihoda od plate i naknade od početka do kraja prošle godine da je stekao nepunih 50 hiljada KM. Što se tiče imovine, Čavara je napisao da posjeduje porodičnu kuću vrijednosti 200 hiljada KM, da je naslijedio zemljište uz porodičnu kuću vrijednosti 30 hiljada KM. da posjeduje poslovni prostor veličine 70 metara kvadratnih i vrijednosti 30 hiljada te da ima i automobil čija je vrijednost 15 hiljada KM.

N1/F.Z.

Njegova supruga, navodi Čavara, mjesečno zarađuje 1500 KM te posjeduje stan od 50 metara kvadratnih vrijednosti 30 hiljada KM. Čavara je, također, naveo da jedno njegovo dijete mjesečno zarađuje hiljadu KM i da posjeduje automobil vrijedan 15 hiljada KM. U stavci o imovinskom stanju članova domaćinstva prema kojima Čavara ima zakonsku obavezu izdržavanja navedeno je da tokom prošle godine navedena osoba uprihodovala po osnovu plate šest hiljada KM i da posjeduje automobil  vrijednosti sedam hiljada KM.

Lidija Bradara

Predsjednica FBiH Lidija Bradara koja je navela da je tokom prošle godine od plate i naknade uprihodovala preko 60 hiljada KM. Od nekretnina Bradara posjeduje stan u BiH, kuću u izgradnji u Hrvatskoj, te automobil, a sve troje vrijednosti je skoro 250 hiljada KM. Do naredne godine Bradara je kreditno zadužena 30 hiljada KM. Prihode supruga nije navela, ali jeste njegovu imovinu te osim zajedničkog stana, njen suprug posjeduje kuću u izgradnji u BiH te vozila vrijednosti skoro 240 hiljada KM.

N1

Kada je riječ o djeci Bradara je napisala da njena kćerka sa suprugom ima stan, automobil te je kreditno zadužena.

Nermin Nikšić

U okviru koalicije Osmorke navodi se da bi premijer bh. entiteta FBiH trebao biti Nermin Nikšić koji je tokom 2021. godine stekao od plate više od 72 hiljade KM.

F.Z./ N1

Sa suprugom posjeduje stan, garažu te automobil sveukupne vrijednosti 306 hiljada KM. Nikšić je i kreditno zadužen kao i njegova supruga.

Aljoša Čampara

Aljoša Čampara je i dalje ministar unutrašnjih poslova FBiH i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo uime Naroda i pravde.  Naveo je da su njegova mjesečna primanja već od tri hiljade KM.

F.Z./N1

Od nekretnina Čampara je naveo da posjeduje dva stana čiju je vrijednost okarakterizirao kao tržišnu.

Dženan Đonlagić

Tokom 2021. godine Dženan Đonlagić od plate i honorara inkasirao je više od 90 hiljada KM. Od nekretnina Đonlagić posjeduje porodični stan, automobil te naslijeđeno pet duluma zemlje, a sveukupne vrijednosti 280 hilajda KM. Također, tokom 2023. godine Đonlagić otplaćuje kredit.

N1/F.Z.

Kada je riječ o njegovoj supruzi ona posjeduje apartman vrijednosti 110 hiljada KM.

Snježana Novaković Bursać

Po osnovu različitih osnova Snježana Novaković Bursać je tokom 2021. godine uprihodovala 85 hiljada KM. Od nekretnina Bursać ima stan u Banjaluci koji je, kako je navela, stekla po ugovoru o doživotnom izdržavanju te dio porodične kuće u istom gradu. Osim nekretnina ona posjeduje i automobil te tekući i štedni račun, a sve zajedno vrijednosti je 390 hiljada KM.

N1

Njen suprug, koji osim plate je primao i naknadu, posjeduje automobil i štedni tekući račun na kojem se nalazi 70 hiljada KM. Bursać ima dvoje djece te je prijavila i njihovu štednju od 2007. godine koja iznosi 40 hiljada KM.

Nebojša Radmanović

Nebojša Radmanović je tokom 2021. godine stekao po osnovu prihoda skoro 90 hiljada KM. Od imovine osim stana čija je vrijednost 200 hiljada KM, vikendice on je naveo da ima i umjetnine. Sve je naveo da vrijedi 290 hiljada KM. Njegova supruga ima stan u Crnoj Gori vrijednosti 100 hiljada KM te dvije kuće kao i vikendicu.

N1/F.Z.

Baš kao i njen suprug navedeno je da posjeduje umjetnine.

Sanja Vulić

Sanja Vulić je tokom 2021. godine od plate stekla preko 60 hiljada KM. Također, ona ima dva stana jedan u Banjaluci te u Doboju ukupne vrijednosti 246 hiljada KM.

Sanja Vulić
Sanja Vulić (N1)

Ona je i kreditno zadužena u iznosu od 225 hiljada KM.

Nebojša Vukanović

Prema podacima koje je dostavio Vukanović on je od 2018. do 2022. godine od plate uprihodovao 240 hiljada KM.

N1

On je naveo da ima stan u Trebinju i porodičnu kuću te da je kreditno zadužen.

Haris Zahiragić

Zastupnik SDA u Skupštini KS, Haris Zahiragić naveo je da mu je mjesečna plata 2638 KM te da posjeduje automobil i da je kreditno zadužen.

F.Z./N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare