N1 otkriva mogući način subvencije plina u KS: Struka – od toga nema ništa

Vijesti 19. sep 202211:42 1 komentar
Pixabay

Hladniji dani u Sarajevu mnoge građane je već natjeralo da razmišljaju o grijanju, a one koji imaju plin zapravo je izazvalo zabrinutost zbog sve veće cijene, te nedostaka informacija da li će Vlada Kantona Sarajevo subvencionisati cijenu plina.

Enver Hadžiahmetović, ministar komuinalne privrede za N1 kaže da ministarstvo kojim rukovodi i Vlada Kantona Sarajevo već ima neke planove u vezi subvencije plina.

“Još uvijek se razmatra način i kriteriji subvencionisanja. Vjerovatno će se uzeti kao kriteriji prihod po domaćinstvu na osnovu čega će se utvrditi subvencija”, kazao je Hadžiahmetović za N1.

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević pojašnjava da navodi ministra pokazuju svu nesposbnost aktuelne vlasti.

“Za navedene subvencije će trebati milioni i milioni maraka kojih nema i realizacija koja će trajati mjesecima, tako da od najava ministarstva sigurno neće biti ništa”, pojasnio je Bečarević.

Bečarević podsjeća da je Vlada KS najavila poskupljenje plina od oktobra, ali i centralnog grijanja za  posto.

“Međutim, ono što građani ne znaju da je poskupljenje centralnog grijanja od 11 posto na osnovu ranije cijene i da će ono još više poskupiti kada poskupi plin”, naveo je Bečarević.

Nakon Općih izbora Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će utvrditi novu, veću cijenu plina od strane Gazproma jer sadašnja cijena ističe ovog mjeseca. To će, građani odmah osjetiti na većim računima.

U januaru, navodi Bečarević, građani koji su plaćali  300 KM plina sada će i do 650 KM što je više od duplo.

Građanima jedino ostaje da smanje temperaturu grijanja na 16 stepeni  kako bi mogli platili plin, pojašnjava Bečarević što za sobom dovodi do pogoršanja zdravstvenog stanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare