N1 saznaje: Mirsada Čolaković predložena za ambasadoricu BiH u Turskoj

Vijesti 21. feb 202415:19 0 komentara
F.Z./N1

Kako se saznaje, imenovanje će biti razmotreno danas poslijepodne, na hitnoj sjednici Predsjedništva. Ukoliko prijedlog bude usvojen, Čolaković bi mogla otputovati u Ankaru odmah nakon prijema agremana predsjednika Erdogana.

Užurbana procedura je pokrenuta nakon neuspješnog pokušaja nominacije Kadrije Hodžića za ambasadora u Turskoj.

Mirsada Čolaković je dugogodišnji karijerni diplomata, sa bogatim radnim iskustvom u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i brojnim diplomatskim bh. predstavništvima naše zemlje u svijetu.

Dobitnica je Diwali pečata, tzv. Oscara diplomatije, kao jedini diplomata sa prostora Zapadnog Balkana, zbog doprinosa u promociji BiH na međunarodnom planu unutar UN struktura, te promovisanja stabilnosti i mira u svijetu.

Njeno ime je bilo u žiži javnosti zbog optužbi za navodno otvaranje diplomatske pošte u Hagu. Nakon okončanog postupka u MVP, Čolaković je oslobođena svake odgovornosti za navodne propuste u radu.

Svoju diplomatsku karijeru započela je ranih 90-tih godina u Ambasadi-Misiji Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Briselu, gdje je radila na ostvarivanju saradnje sa međunarodnim organizacijama i institucijama. Nakon povratka iz Brisela, Čolaković je radila u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i Ministarstvu vanjskih poslova. Imenovana je za otpravnicu poslova u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Grčkoj, gdje je radila na organizaciji brojnih posjeta delegacija BiH ovoj zemlji, između ostalog i na učešću BiH zvaničnika na EU summitu o proširenju u Solunu.

Čolaković svoju karijeru nastavlja kao šefica političkog odjela Ambasade BiH u Vašingtonu, a nakon toga, imenovana je za zamjenicu šefa Misije BiH pri UN, u New Yorku, gdje je radila na kampanji lobiranja za članstvo BiH u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Imenovana je za šeficu Stalne Misije BiH pri UN, gdje je predstavljala zemlju do 2015. godine. Čolaković je svoj posljednji ambasadorski mandat provela u Hagu, gdje je pored diplomatskih aktivnosti na bilateralnom planu sa Kraljevinom Nizozemskom, zastupala i interese BiH pred OPCW i ICC, te obnašala dužnost nerezidentne ambasadorice za Portugal.

Zbog izuzetno složene dinamike trenutnih odnosa sa Turskom, procijenjeno je da će upravo Čolaković biti ta koja moći umiriti trenutne tenzije, te da će svojim diplomatskim iskustvom uspjeti nadoknaditi propuste koji su načinjeni u proteklom periodu. Nominirao ju je član Predsjedništva, Denis Bećirević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!