Kovač za N1: Dodik puca iz “prazne puške”, neće krenuti u neovisnost jer bi uslijedila intervencija

Vijesti 10. jan 202420:47 1 komentar
N1

Bivši šef diplomatije Hrvatske Miro Kovač je u večerašnjem Pressingu govorio o aktuelnim političkim prilikama osvrnuvši se na posljednje prijetnje i najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o otcjepljenju ovog entiteta i proglašenju nezavisnosti. Kovač je uvjeren da do toga neće doći jer postoje mehanizmi koji bi to sankcionisali.

Intervencija bi uslijedila ako Dodik krene u proglašenje neovisnosti. Ako sve ostane na najavama i prijetnjama, ovo nije prva, u tom slučaju stvari dalje ovako funkcikniraju. On ima svoj sudski postupak zbog nepoštivanja Ustava i zakona, ali svijet se neće umiješati ako se bude poštivala politička neovisnost BiH i ovaj politički ustroj“, kazao je Kovač na početku emisije.

Neće biti reakcije sve dok Dodik ne pokrene konačan potez i proglasi otcjepljenje? Da li će biti kasno?

“Kako ja stvari vidim, naravno da to što Dodik radi nije odgovorna politika, ali ovo nije ni prvi put i kako mi se čini neće biti ni posljednji. Sjećam se njegovih izjava prije 10-15 godina. Čak je Lajčak jednom izdao saopćenje i rekao da BiH ne može biti dezintegrirana. On stoji pred zidom i nema kud. Čak ni Vučić ne želi da to on napravi”, kazao je Kovač i potom pojasnio šta bi se desilo u potencijalnom scenariju otcjepljenja.

PROČITAJTE JOŠ

Zamislimo da Dodik krene u proces proglašenja neovisnosti. Postoji gospodin Schmidt, kojeg pozdravljam srdačno, on ima tzv. bonske ovlasti. Sada kako će postupiti, ja ne znam ali može sanckcionirati Dodika. Zatim, postoji nešto što se zove misija ALTHEA, EUFOR. Znamo da je Vijeće sigurnosti odobrilo produženje mandata EUFOR-a, oni imaju određene ovlasti i moraju osigurati sigurno okružje. Znači da postoje mehanizmi da se EU aktivira i takvo nešto spriječi na način da se sačuva opstojnost BiH. To je naravno Hrvatskoj kao susjednoj državi obaveza, ali i vitalni nacionalni interes“.

Je li se Hrvatska zabrinula zbog svega što je viđeno iz Banjaluke?

“Ponavljam, Hrvatska ima obvezu. Prvo govorimo o nacionalnom interesu Hrvatske, Hrvatska je potpisala Dejton, ne smije ništa činiti protiv neovisnosti BiH i treće hrvatska je članica EU. Misija ALTHEA koja ima odobrenje Vijeća sigurnosti, ona funkcioniše pod zapovjedništvom EU. Hrvatska pozicija je jasna”, kazao je Kovač.

Recimo da niko Dodika ne zaustavi do finalne tačke? Šta ako proglasi nezavisnost?

Ja ne znam, ja nisam visoki predstavnik niti zapovjednik EUFOR-a. Ja pretpostavljam, oprezan sam kako koristim riječi, da bi uslijedio potez visokog predstavnika jer bi takav čin narušio Dejtonski ustroj, a imamo međunarodnu zajednicu pristunu u BiH upravo da se to ne dogodi. Ne vjerujem da će se to dogoditi, Dodik nema partnera za to. Srbija ne smije priznati RS kao neovisnu državu. Rusija koja je glasala za misiju ALTHEA to ne bi učinila. Ne znam ko bi je priznao. Dodik je nervozan, pred zidom i nema kud. On u toj situaciji pribjegava tom najavljivanju i proglašenju neovisnosti od čega nema ništa. On za to nema odgovarajuće vojne snage“, poručio je.

“Nažalost, zna se da Dodik puca iz prazne puške. Nažalost za njega, sreća za BiH”, kazao je Kovač.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare