Na događaje iz Dobrovoljačke ulice i danas se gleda različito

Vijesti 03. maj 202319:31 0 komentara

Obilježena je 31. godišnjica incidenta u nekadašnjoj sarajevskoj ulici Dobrovoljačka. Uz jake policijske snage, u različitom vremenu, cvijeće su na mjestu događaja položile Zelene beretke, a potom i delegacije iz Republike Srpske. Na ove događaje se i danas gleda različito, dok se istovremeno pred pravosuđem Bosne i Hercegovine vodi novi postupak protiv pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine u kojem će se pokušavati dokazati da kolona JNA nije bila legitimna vojna meta, iako je Haški tribunal svojevremeno rekao upravo suprotno.

Predsjednik predsjedništva Alija Izetbegović zaroboljen je dan ranije na sarajevskom aerodromu pri povratku s mirovnih pregovora. Dogovorena je razmjena za vojnike JNA koji su ostali u Kasarni Bistrik. Kolona je je zaustavljena u Dobrovoljačkoj ulici. No, došlo je do sukoba s braniocima Sarajeva, uprkos izričitim naredbama generala Jovana Divjaka.

U JNA koloni bilo je više od 260 osoba. Do danas se govori o različitom broju poginulih. Predstavnici udruženja iz Republike Srpske tvrdili su godinama kako je riječ o desetinama, Tužilaštvo BiH u istragama da je riječ o sedam ubijenih, dok je tadašnji JNA general Milutin Kukanjac u jednom od intervjua naveo šest.

“U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali sanitetsko jedno vozilo i poginuo je jedan vojnik, Tomović Zdravko iz Han Pijeska. Tri pukovnika: Sokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihailović Boško. Jedan potpukovnik, Jovanić Boško i jedna žena, muslimanka Šuko Nurmela… Znači, šest osoba”, kazao je Kukanjac.

Zelene beretke i danas okupljene u “Dobrovoljačkoj” kažu kako se pokušava izjednačiti žrtva s napadačem. Ustrajat će u borbi za istinu, jer dogovor je bio mirna razmjena, a kolona JNA, tvrde bila “naoružana do zuba”.

“Ponovo otvaraju slučaj Dobrovoljačka. Vidjeli smo najnovija svjedočenja gdje je svjedočio Danilo koji je potvrdio da je gađao elektroprivredu, džamiju i druge objekte. U tim dejstvima poginula su naša dva sugrađanina. Naše Tužilaštvo nije pokrenulo nikada proces protiv onih koji su ubili naše građane. Nećemo dozvoliti da nas izjednačavaju s agresorom”, kazao je Vahid Alić, Udruženje Zelene beretke.

Nekih pola sata kasnije, jake policijske snage, koje su i ovoga jutra bile prisutne u dijelovima Sarajeva, označile su dolazak mnogobrojne delegacije iz Republike Srpske. Položeno je cvijeće, zapaljene svijeće, a potom se pozvalo na procesuiranje odgovornih, za kako tvrde ubistava u nenaoružanoj koloni.

“Za svakog zločinca svaka žrtva je legitiman cilj i ne može niko da priča o tome koji je cilj legitiman i koji nije. Prošlo je mnogo godina. Ne možete očekivati da se jedne žrtve uvažavaju, a druge ne, i da to bude put ka miru i pomirenju. Sve su žrtve jednake i nema razlike, to jedino ima smisla za budućnost. Nastavit ćemo se boriti za ravnopravnost naroda RS, a i za ravnopravnost žrtvi”, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

Tužilaštvo BiH ponovo je podiglo 2022. godine optužnicu protiv niza osoba, među kojima je prvooptuženi nekadašnji član Predsjedništva, Ejup Ganić. Suđenje je počelo 26. oktobra prošle godine, a optuženi se terete po komandnoj odgovornosti za ratne zločine protiv civila, ranjenika, bolesnika i ratnih zarobljenika te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!