Na korak do otvaranja pregovora – jesmo li spremni za ono što slijedi?

Vijesti 13. mar 202419:07 0 komentara

Dan nakon što je Evropska komisija formalno preporučila otvaranje pregovora sa BiH, optimisti su radosni, pesimisti traže datum otvaranja. Potencijalno, i do samog datuma ima nekoliko bitnih koraka. Ima puno neiskrenih i u Evropskoj uniji, ali šanse da konačno krenemo ka njima, iskreno su vrlo dobre.

Nakon apliciranja za članstvo, preporuka Evropske komisije za otvaranje pregovora, drugi je najvažniji događaj na bh. evropskom putu. Ako šefovi država i vlada Unije prihvate preporuke Evropske komisije, treći važan korak će biti, kreiranje pregovaračkog okvira.

“Bosna i Hercegovina je spremna, Ministarstvo vanjskih poslova je to koje u tom smislu kroz svoje DKP u Briselu je svakodnevno u kontaktima, tu je i Direkcija za EU integracije a u prvom redu tu je Ured predsjedateljice Vijeća ministara gospođe Krišto. Vrlo sam, osobno ispunjen, zadovoljan svim tim, jer to je proces koji je ireverzibilan, nema nazad, a koliko će dugo trajati ovisi prvenstveno o nama”, kazao je Josip Brkić, zamjenik ministra vanjaskih poslova BiH.

Prije pregovaračkog okvira je proces provjere bh. legislative. Koliko je usklađena s evropskom. Taj proces zna trajati i do pola godine, ali kod centraliziranih zemalja. A za od najkomplikovanijih sistema na svijetu, bosanskohercegovački, moglo bi trajati i duže.

“Sada bh. vlasti i institucije, ne trebaju stati, potrebno je raditi dalje kako bismo dali argument više državama članicama na kojima je finalna politička odluka. Tu bi vjerujem usvajanje Zakona o sudovima, kao zadnje u setu trenutno najvažnijih zadataka imalo itekakav značaj za pozitivnu odluku država članica EU o otvaranju pregovora s EU”, kazala je Elvira Habota, direktorica Direkcije za evropske integracije.

Sam datum otvaranja pregovora, koji zahtijeva Milorad Dodik, teško da će biti poznat već krajem marta. Prethodno bi se trebala održati tzv. međuvladina konferencija. Zajednička sjednica Evropske komisije i Vijeća ministara BiH.

Šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Evropske unije, od prvog jula preuzima Mađarska. Tamošnji ministar vanjskih poslova, Peter Szijarto je tokom posjete BiH izjavio, kako će se upravo ova zemlja zalagati da se tada održi i prva međuvladina konferencija. Dakle, najkasnije do kraja ove godine.

Szijarto je tada otvoreno rekao kako postoje zemlje koje se javno zalažu za proširenje, a u zatvorenim krugovima govore drugačije. Upravo zbog toga postoji i skepticizam da li će svih 27. članica glasati ZA.

“Postoji jedan dio zemalja koje pitanje uvjetovanja i pitanje ispunjavanja uvjeta kao i kredibiliteta procesa shvataju na malo drugačiji način, još uvijek se ne zna koji će stavovi prevagnuti, a jako je važno da sve države članice budu saglasne”, kazala je Nedžma Džananović Miraščija, profesorica na FPN.

Ipak, optimizma ne nedostaje, i mnogi su pak mišljenja kako smo na korak do historijskog trenutka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!