Na području Živinica i Tuzle proglašena epidemija morbila, kod troje djece potvrđen i veliki kašalj

Vijesti 19. jan 202418:55 0 komentara
N1

Na području Živinica i Tuzle zvanično je proglašena epidemija morbila. Nisu od jučer i opasni su. No, i dalje mnogi izbjegavaju vakcinaciju.

U TK trenutno je aktuelno pet bolesti, odnosno, respiratorni sincicijski virus, gripa, covid 19, veliki kašalj i morbili od kojih je 29 pacijenata završilo u bolnici ovaj mjesec.

“Od godinu, godinu i dva mjeseca i više. To su bila djeca uglavnom najviše iz Živinica. Od 29 hospitaliziranih, njih 25 je bilo iz Živinica. Iz Tuzle je bilo pet bolesnika, a kroz prijemnu ambulantu je prošlo 35 morbila”, rekla je Rahima Jahić, načelnica Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla.

Lejla Osmančević, načelnica Klinike za Dječije bolesti UKC Tuzla navela je kako se epidemiološka situacija na Klinici za dječije bolesti od 15. januara značajno iskomplikovala nakon što smo PCR testom potvrdili veliki kašalj kod troje djece. Na saglasnot menadžmenta, formirano je stručno tijelo koje je jasno definisalo klinički put te djece.

Simptomi pomenutih bolesti su u početku slični, odnosno, zapušen nos, pojačana sekrecija iz nosa, vlažan kašalj, povišena temperatura. Stoga, djeca idu odmah na testiranje da dobiju tačnu dijagnozu.

“Testiramo na pet značajnih patogena. Naravno, vršimo testiranja i na druge. Svakodnevno radimo test na morbile. To je jedan serološki test sa antitijelima. Uz kliničku sliku je dovoljno da se dokaže da se radi o morbilima. Imalo smo do sada 30 potvrđenih slučajeva”, rekao je Nijaz Tihić, načelnik Klinike za laboratorijsku dijagnostiku UKC Tuzla

Ervin Alibegović, pomoćnik direktora za nastavu i naučno istraživački rad UKC Tuzla, upozorava: “Takva djeca, ukoliko budu neadekvatno tretirana i ako se ne preduzmu epidemiološke mjere, mogu biti daljnji prenosnici. Ne samo prema drugoj mlađoj djeci nego i prema roditeljim čiji je procenat vakcinacije nažalost nizak.”

I tu je ključ problema, smatraju stručnjaci jer je procenat vakcinisanosti u ovom kantonu malo veći od 60 %

U FBiH je obavezno vakcinisanje protiv 10 zaraznih bolesti. U Naredbi o provedbi obaveznih vakcinacija koje donosi Federalno ministarstvo zdravstva svake godine, piše ko je odgovoran za kontrolu.

Koliko svi rade svoj posao, vidi se po procentu vakcinisanosti u zemlji koja još radi petovalentnu dok se u Evropi radi heksavalentna vakcina. Ideje za širenje palete vakcina postoje, no to ovisi od odluci nadležnih insitucija kao i o finansijama jer su vakcine skupe.

Opširnije u prilogu Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!