Na putu za Kairo: Još jedan bh. državljanin evakuiran iz Gaze

Vijesti 06. dec 202316:28 0 komentara
Anadolija

U blizini graničnog prelaza Rafah nalazi se 14 bh. državljana i njihovih srodnika koji čekaju odobrenje kako bi napustili ratom zahvaćeno područje. Od 25. oktobra odobrenje čeka bh. državljanka Munira Hagag. Prema informacijama ona i njen muž nalaze se na crvenoj listi.

”Značilo bi nam da izađemo da se spasimo, moja djeca i ja. Obični smo ljudi, civili, nemamo kontakt sa vojskom. Naše prve komšije su poginule bilo ih je preko 30”, izjavila je za N1 Munira Hagag.

Granični prelaz danas je prešao njen sin. Trenutno putuje za Kairo, a tamo je još šest ljudi koji su bh. državljani ili njihovi srodnici, potvrdio je za N1 Sabit Subašić, ambasador BiH u Kairu. Među njima četvero je djece. Konačno su na sigurnom. Tamo će boraviti sve dok ne dobiju odobrenje za dolazak u Bosnu i Hercegovinu.

U Gazi je dramatično, a sve je nesigurnije i na Zapadnoj obali. I tamo žive neki od bh. državljana.

”Čitavo vrijeme bombardovanje, čuje se pucanje, zvuk… djeca u strahu žive, čitavo vrijeme. Ne idu u školu sada. Nadamo se da će ovakav način života prestati i da živimo u miru”, objašnjava Muhamed koji živi u gradu Jenin.

Mir je želja svih civila. Rat im je samo donio nedoživljeni stres, smrt najbližih i svakodnevnu patnju. U isto vrijeme ambasadori kažu da čine maksimalno da svi bh. državljani napuste ratom zahvaćena područja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!