“Na sjeveru Kosova isti scenarij kao u Kninu 1991.”

Vijesti 12. dec 202220:03 1 komentar
REUTERS/Florion Goga

Azem Vlasi, kosovski političar i publicist, ocijenio je za N1 kako je situacija na Kosovu vrlo ozbiljna jer tako to "želi Srbija". Dodao je da Beograd provodi sličan scenarij kao što je svojevremeno bio u Kninu 1991. godine kada se govorilo o ugroženosti Srba i "ustaškoj vlasti", a danas kosovskog premijera Aljbina Kurtija vrijeđaju nazivajući ga "terorističkim šljamom". Vlasi je kategorično odbacio dolazak srbijanske vojske i policije na sjever Kosova zaključivši da to zna da se neće dogoditi i sam Aleksandar Vučić.

Da li je ovo najozbiljnija kriza do sada na Kosovu?

Ozbiljna jeste zato jer to tako želi Vučić i vlast u Beogradu jer zloupotrebljavaju Srbe na Kosovu za izazivanje tenzija. Vučić želi skrenuti pažnju sa suštinskog dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Dakle, prvo treba znati da Srbi na sjever Kosova nisu ugroženi ni od Albanaca niti od kosovske policije. Vučić vrišti da su ugroženi, a 500 policajaca Srba odstupilo je iz kosovskih institucija, sad se ne zna ko tamo održava red. Prema srbijanskim medijima tamo su neformalne bande koje na mig Beograda rade šta im se naloži. Zanimljivo Vučić ne govori o ugroženosti Srba u drugim dijelovima Kosova, kao što nema ni na sjeveru. Prosto je neshvatljivo sa kojom lakoćom Vučić i vlast obmanjuje Srbe. Vučić zna da i Brisel i Vašington insistiraju da se razgovori privedu kraju , a on govori o nekom kompromisu. Nameračio se da pocijepa sjeverni dio Kosova od ustavne nadležnosti Prištine. To ne znači da će tamo umarširati srbijanska vojska i policija, ali je cilj da na svaki način onemoguće rad kosovskih institucija.

Jel realna opcija slanje srbijanske vojske?

Nema uopšte potrebe jer je tamo prisutan KFOR, ali Vučić obmanjuje javnost da je prvi koji to radi. To je slično uradio Đinđić kojem KFOR nije dao saglasnost. Pitanje je šta bi tamo radili srbijanski vojnici i policijaci? To se neće dogoditi i to zna i sam Vučić koji se želi prikazati kao onaj koji sve preduzima u zaštitu Srba. Slično je napravio i za samit u Tirani kada je rekao da neće ići, onda je za dva dana bio tamo. Čudno je kako lako obmanjuje srbijansku javnost.

Da li je pametna odluka vlasti u Prištini da ne šalje specijalce na sjever?

Nema potrebe za specijalcima, policija nadgleda teren. Čuli smo da profesionalna formacija ubica Wagner ima svoje predstavništvo u Beogradu, nije isključeno da će neko sa strane napraviti belaj, odnosno da se digne frka kako “Albanci ubijaju”.

Beograd je najavio kako je počeo “lov na Srbe”?

To je sličan scenarij kao i za vrijeme Miloševića, izmisliti da su Srbi ugroženi i da ih samo Srbija može zaštititi. Ovaj najnoviji podsjeća na scenarij iz Knina 1991. godine. Na prvim izborima u Hrvatskoj kada je HDZ dobio vlast, iz Beograda su govorili da su ustaše pobijedile, a sada Kurtija nazivaju terorističkim šljamom (nedavna izjava Vučića). Zatraženo je kao i u Kninu da se povuku iz institucija i da se proglasi, kao tada ‘Republika Srpska Krajina’, ovdje zajednica srpskih opština. Sve su to scenariji koje smo vidjeli i sve to ide na štutu samih kosovskih Srba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare