Najava izgradnji hidrocentrala – za novu krizu u BiH

Vijesti 13. jan 202118:49 8 komentara

Ne prestaju reakcije nakon zahtjeva grupe zastupnika stranaka iz Federacije BiH koji su u državnom Parlamentu uputili Ustavnom sudu BiH za rješavanja spora sa Republikom Srpskom o izgradnji hidroelektrana na rijeci Drini. Dok se čeka razmatranje, podnosioci zahtjeva smatraju da je situacija jasna jer entiteti ne mogu raspolagati državnom imovinom. S druge strane iz Republike Srpske upozoravaju na moguću političku i ustavnu krizu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine registrovao je predmet na osnovu zahtjeva 24 poslanika stranaka iz Federacije BiH za ocjenu ustavnosti niza akata Republike Srpske koji se odnose na koncesije na rijeci Drini. Najave o izgradnji tri hidrocentrale u okviru zajedničkog preduzeća Republike Srpske i Srbije pokušaj je uzurpacije bh. energetskog suvereniteta, upozoravaju stručnjaci iz ove oblasti.

“Ustavni sud će u narednom periodu odlučiti da li će zahtjev za donošenje privremene mjere koji je podnesen u tom predmetu rješavati odvojeno ili zajedno sa donošenjem odluke o samom zahtjevu za ocjenu ustavnosti”, poručuju iz Ustavnog suda BiH.

Dokazujemo nešto što je logično i već ranije sudski utvrđivano, kaže jedan od podnosioca zahtjeva među kojima nema poslanika iz stranaka sa hrvatskim predznakom.

“Tu je situacija prilično jasna. Tu postoji sudska praksa, dakle ranije odluke Ustavnog suda BiH – za koje mislim ako ih Ustavni sud bude slijedio da će i u ovom slučaju presuditi da se radi o državnoj imovni kojom ne mogu raspolagati entiteti, odnosno da bez saglasnosti državnih institucija nije moguće praviti međunarodne dogovore, u ovom slučaju između Republike Srpske i Srbije o izgradnji tih elektroenergetskih objekata”, navodi Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Paralmentu BiH.

Iz pravnog tima Ujedinjene Srpske smatraju da je Ustavni sud BiH nenadležan u ovom slučaju jer je riječ o podzakonskim aktima. Ako sud ne odbaci apelaciju izazvaće političku, ali i ustavnu krizu, upozoravaju.

“Očito je da bošnjačka politička elita želi da sve ono što je ranije činila preko visokog predstavnika oduzimajući nadležnosti Republike Srpske – sada čini preko Ustavnog suda. Želi da oduzme ne samo nadležnosti Republike Srpske, nego da oduzeme i teritoriju i prekroji dejtonsku Bosnu i Hercegovinu”, tvrdi Milan Petković, šef pravnog tima Ujedinjene Srpske.

Muharem Cero, stručnjak za pitanja državne imovine, za N1 ističe da je vrh Republike Srpske obmanuo vlast u Srbiji nakon čega će se oni, moguće je, tiho povući iz ovo projekta.

“Prava iz paralelnih i specijalnih odnosa Dejtonskim ustavom su ograničena na dva načina – ukoliko zadiru u suverenitet i integritet države Bosne i Hercegovine i ukoliko su diskriminaciona. Ovdje se radi o tzv. eneregetskom suverentitetu – pokušaju da se uzurpira od poddržavnog nivoa entiteta Republika Srpska taj dio tzv. energetskog suverentiteta u korist trećih lica bez titualara. On je neustavan, neodrživ i pravno neutemeljen”, smatra Cero.

Podsjetimo, ozvaničenjem projekta hidroenergentskog sistema “Gornja Drina” saopšteno je da Srbija u realizaciju ulazi sa 51% učešća, a Republike Srpske 49 odsto. Sve tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine – Buk Bijela, Foča i Paunci investicija su od 520 miliona evra sa rokom izgradnje šest godina.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare