Najavljeni protesti u više bh. gradova: “Žena je ubijena zato što je žena”

Vijesti 13. okt 202219:36 0 komentara

Ubistvo Edine Odobašić u Bihaću šokiralo je javnost. Aktivisti poručuju kako je krajnje vrijeme za pooštravanje kazni i uvođenje pravne definicije femicida. Sutra je najavljen niz protesta u Sarajevu, Bihaću, Tuzli, Banjaluci, Zenici.

Brutalno ubistvo Edine Odobašić jedno je u nizu, a prema nezvaničnim informacijama od 2017. godine evidentirano je 60 najekstremnijih manifestacija nasilja prema ženama. Slučaj je pokrenuo spontano okupljanje građana uglavnom na trgovima.

“Želeći da time skrenemo pažnju, da naša tišina, krik naše tišine dođe do predstavnika nadležnih institucija i da shvate ozbiljnost i važnost prepoznavanja femicida i pojačavanja i pooštravanja kazni za počinioce nasilja i femicida”, kazala je Medina Mujić, Fondacija Cure.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Paralamentu BiH obećava pojačan angažman u cilju borbe protiv nasilja nad ženama. Ranije se već obraćao Ministarstvu pravde BiH s istom temom, ali za krovno ministarstvo ubistva žena motivisana mržnjom prema ženi ili osjećajem nadmoći i vlasništva muškarca počinitelja nisu tema dostojna ni odgovora.

“Podaci OSCE-a koji govore da je preko 48 % žena u BiH doživjelo neku vrstu torture su alarmirajući. S druge strane, činjenica da preko 100 zemalja u svijetu, kroz svoje krivične zakone prepoznaje femicid kao zasebno krivično djelo sa zasebnom kaznom i da je to preporuka i BiH je još jedan signal da mi to trebamo uraditi i da mi ništa novo ne izmišljamo nego slijedimo pozitivne svjetske trendove koji imaju pozitivan efekat”, kazao je Magazinović.

Aktivisti iz cijele BiH poručuju da će tražiti usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom, kao i revidiranje kaznenih praksi koje su poražavajuće.

“Drage građanke i građani, mi pozivamo i muškarce sjetite se da je neki dan cijela Priština ustala na noge jer je jedna djevojčica silovana, pa valjda ćete i vi doći u ove gradove u kojima je organizirana borba protiv nasilja nad ženom, valjda ćete doći u velikom broju i nećete slegnuti ramenima i reći pa eto ubili je, šta ćeš, hajde”, kazala je Hasija Borić, glumica i aktivistkinja.

Analiza prakse sudova u procesuiranju femicida i pokušaja femicida u Bosni i Hercegovini 2017.-2021. godine pokazala je da je najveći procenat krivičnih djela (23,5%) izvršen korištenjem više sredstava da bi se lakše savladao otpor žrtve, što je manifestacija posebne brutalnosti i surovosti počinitelja muškarca prema ženama.

Više od jedne trećine krivičnih djela izvršeno je u stanu, kući ili dvorištu žrtve, što potvrđuje rezultate predhodnih istraživanja koje nažalost pokazuju da je za ženu najmanje sigurno mjesto njen dom. 20,6 posto krivičnih djela izvršeno je na radnom mjestu žrtve.

U petak u 15 sati žene izlaze na ulice Sarajeva, Tuzle, Zenice, Banjaluke, Stoca, Mostara, Bihaća jedna za drugu i za one koje više nisu s nama s jedinstvenim porukama: Nije porodična tragedija nego je ubistvo, nije nesretan slučaj, nego je ubistvo, nije zločin iz strasti nego je femicid, žena je ubijena zato što je žena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!