Najduži godišnji odmor poslanika NSRS, dnevni red bez većih iznenađenja

Vijesti 17. okt 202422:04 0 komentara
N1

Nikad duži godišnji odmor narodnih poslanika u bh. entitetu Republika Srpska privodi se kraju. Nakon dugog toplog ljeta vraćaju se u skupštinske klupe. Zakazana je nova redovna sjednica. Dnevni red bez većih iznenađenja.

Nakon gotovo četiri mjeseca pauze poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske konačno se vraćaju obavezama i radu. Sjednica je zakazana za 29. oktobar, na njoj 23 tačke dnevnog reda, a uoči nje kritike za neobjašnjivo dug nerad.

“Do prije sedam, osam dana sam imao 14 tačaka dnevnog reda, obično zakazujem skupštinu kada dođe 20 tačaka, nije bilo ni materijala, nije bilo ni zahtjeva opozicije za vanrednom sjednicom”, kaže Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

A i bila je izborna kampanja, bili su i ljetnji odmori. Ipak jesenje zasjedanje je pred poslanicima, na njemu tek šest zakona, po hitnom postupku Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju i Zakon o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje aerodroma u Trebinju. Biće na sjednici i prijedlog Zakona o grbu i himni, kako bi se po ideji Nenada Stevandića vratili dvoglavi orao i “Bože pravde”, ali kao simboli Srbije. Biće i izvještaj o stanju duga Republike Srpske – tačka oko koje bi mogla da uslijedi žustra rasprava. Ipak, neće biti tačke koju je predlagao Igor Crnadak, da Milorad Dodik pred poslanicima govori o onome ko mu je navodno nudio oslobađajuću presudu u zamjenu za podršku centralizaciji zemlje.

“Ako je neko nudio da se mijenja Ustav, da se mijenjaju zakoni, da se RS razvlasti, da se npr. uzme entitetsko glasanje ili neki drugi važan mehanizam u zamjenu za oslobađajuću presudu na nekom procesu, onda je ta osoba, ta organizacija, ta država koja je to nudila naš neprijatelj i trebamo to da znamo”, poručuje Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP.

Poslanici bi, voljom skupštinske većine za te informacije mogli ostati uskraćeni, osim ukoliko sam Dodik ne odluči da to bude tema sjednice Narodne skupštine. Najavljuje se da bi poslanici mogli raspravljati o jednoj drugoj temi. Dva dana nakon što je Milorad Dodik najavio da će izaći sa podacima o navodnim manipulacijama banaka, stiže vijest da se gasi firma “Invictus”, zbog odbijanja banaka da ovom pravnom licu otvore račun. Kompanija je osnovana od strane prvih ljudi “Infinity grupe” koja je ugašena nakon što je stavljena na američku crnu listu. Cijeli slučaj mogao bi biti povod za raspravu u Narodnoj skupštini, kaže direktor firme koji najavljuje tužbe protiv banaka.

“Prva inicijativa se odnosi na izmjene Zakona o unutrašnjem platnom prometu, gdje ćemo predložiti izmjenu zakona koja detaljno, konkretno i eksplicitno definiše uslove pod kojima neko može da otvori ili zatvori poslovni račun. Druga inicijativa koju smo odnijeli jeste preispitivanje rada i utvrđivanje odgovornosti Agencije za bankarstvo Republike Srpske”, kaže Bojan Vujić, direktor firme “Invictus Technology Group”.

U kojoj mjeri će vlast ostvariti ovu najavu moglo bi se vidjeti na predstojećoj sjednici, budući da su na dnevnom redu i izvještaji Agencije za bankarstvo Republike Srpske koja o slučaju gašenja računa sankcionisanim licima ćuti ili govori samo za odabrane medije. Pojavi li se inicijativa “Invictusa”, odnosno “Prointera”, teško da će dobiti podršku poslanika opozicije.

“Jel mislite da treba da se borim ja za ‘Prointer’? Ne. Posljednji za koje se treba boriti su ‘Prointer’ i svi ti moćnici i gospodin Igor Dodik. Šta je rekao Milorad za njega da je on neki savjetnik ili šta već”, pita Nebojša Vukanović, šef kluba poslanika Liste za pravdu i red.

Iz usta opozicionara ponovo su se čule optužbe o izvlačenju miliona iz javnih sredstava preko sankcionisanih firmi. Iz “Invictusa” nema podataka o ugovorima koje su te firme imale sa institucijama i javnim preduzećima. Vlasnik se mogao sjetiti jedino da je “Elektroprenos” raskinuo ugovor. Iako nije jasno kako će realizovati naplatu, “Prointer” ne odustaje od desetogodišnjeg ugovora za održavanje sistema igara na sreću na osnovu kojeg kompanija dobila oko 600.000 maraka mjesečno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!