Najnovije o Mirnesi S. iz Njemačke: Šta je čeka i kakve su joj mogućnosti?

Vijesti 26. jan 202310:23 3 komentara

Mirnesa S. u rukama je njemačkih pravosudnih organa. Trenutno je u pritvoru i očekuje se da tamošnje tužilaštvo podigne optužnicu. Sumnjiči se da je otuđila više od milion eura. Za N1 iz Njemačke o najnovijim informacijama u vezi ovog slučaja govorili su: Ernad Čomaga, magistar pravnih nauka Univerziteta u Heidelbergu i Frankfurtu i freelence novinarka Daliborka Gajić iz Minhena.

Novinarka Gajić gledaocima N1 prezentirala je najnovije informacije o Mirnesi S te koliko su informacije o njoj zastupljene u njemačkim medijima.

“Određen joj je pritvor, trenutno je u ženskom zatvoru u Študgartu. Ovom viješću su se bavili njemački mediji i pomno su pratili šta se dešava sa osumnjičenom. Međutim, to nije udarna vijest, već svjetska kriza i ekonomija”, objasnila je Gajić.

Ono što je Gajić kazala da je u istrazi utvrđeno da je Mirnesa S. bila aktivna u javnosti iako su je tamošnje vlasti intenzivno tražile.

“Tokom čitave potjere za osumnjičenom ona je objavljivala videe na društvenim mrežama”, kazala je Gajić.

Za Čomagu je taj potez posebno upečatljiv.

“Rugala se njemačkoj javnosti i istražiteljima i pravosuđu. Mislim da će joj to doći na naplatu”, istakao je Čomaga.

Mirnesa S. je mogla, kako je kazao Čomaga, doći u BiH jer nije bilo smetnji za to.

Interpolova potjernica nije bila raspisana pa su je samo u Njemačkoj mogli uhapsili. Također, nije upućen zahtjev za pravnu pomoć BiH”, kazao je Čomaga.

N1

Još jedan slučaj krađe novca

Međutim, nakon slučaja Mirnese S. koja se sumnjiči za otuđenje milion eura iz transportnog novca, Gajić je navela da je uslijedio još jedan slučaj krađe novca.

“Jedna od stvari koja je također zanimljiva jeste da je u decembru prošle iz istog transportnog preduzeća dvadesetsedmogodišnji muškarac je otuđio 100 hiljada evra”, kazala je Gajić.

Kvalifikacija krivičnog djela

To što se Mirnesa S. predala njemačkom pravosuđu, prema riječima Čomage, za nju može biti olakotna okolnost te je pojasnio šta će biti glavna stvar u ovom slučaju.

“Presudan je način vršenja krivičnog djela. Da li je to bilo sa predumišljajem, da li je to bilo dugo planirano, da li je to izvršeno na način da su se druge osobe dovodile u opasnost. Mislim da se ovdje desila teška krađa”, objasnio je Čomaga.

Kada bude podignuta optužnica, navodi Čomaga, određivanje kazne zatvora zavisit će od mnogih faktora a olakotne okolosti će eventualnu kaznu zatvora smanjiti sa mogućih deset na nekoliko a sve to, dodaje, zavist će i ukoliko Mirnesa prizna i kaže gdje je novac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare