Nakon najava da će namirnice biti jeftinije u BiH: “Lažu nas, cijene su iste. Ovako se više ne može…”

Vijesti 02. okt 202319:37 2 komentara
Shutterstock

Najavljivali su narodu jeftinije salame, pavlake, majoneze - da olakšaju. Oni koji olakšanje čekaju i dalje iz marketa izlaze kao sa mjesta na kojima im izdaju račun o teškoj nemaštini i nemoći.

Torbe na točkiće, koje vuku narađene penzionerske ruke, neprovidne, ne vidi se kroz njih sta se sve danas nije moglo kupiti a i koga briga. U snazi i mladosti se snalazilo i borilo, starost se svela na dva točkića koja vuku najosnovnije.

N1: Da li uspijevate naći nešto po sniženim cijenama?

“Jok, moj sinko, ovo je katastrofa narodska. Danas je teško živjeti. Šta ćeš ti kada je kilo krompira 2 marke”, kaže jedna penzionerka.

Ne guraju kroz život u glavnom gradu BiH mnogo sjajnije ni oni koji ispred sebe guraju na četiri točkića – kolica za bebe.

Penzioneri nisu jedini koji se žale na visoke cijene.

N1: Kakve su cijene?

“Trebalo bi više biti akcija, trebale bi biti niže cijene. Ne može se ovako više…”

N1: Ima li sniženih proizvoda?

“Nisam pogledao, ali značila bi nam sniženja.”

Može li narodu biti bolje, ako onima koji ih predstavljaju ne bude bar malo “gore” nego što je sad?

“Biće nam gore prije nego što nam bude bolje, i to je zaista tako. Određene bolne mjere moraju da se provedu, a to je ono što MMF traži, smanjenje javne potrošnje. Kada prosječan Bosanac i Hercegovac skuckava da bi kupio kilo nečega imamo rastrošnost Vlade, nekakve budžete i tako dalje… a s druge strane nas upozoravaju potencijalni tekući kreditori da to ne radimo”, kaže Sanel Halilbegović.

Odluku Vlade Federacije BiH koja propisuje kontrolu marži za osnovne životne namirnice, mnogi ekonomisti ne smatraju konkretnom i adekvatnom mjerom.

“Apsolutno nikakve održive i dugoročne mjere ne vidim. Apsolutno smo u nekom autopilotu koji vodi jednom crashlandingu, potpunom jednom obrušavanju”, dodaje Sanel Halilbegović.

Najčešće postavljano pitanje u prodavnicama u RS bilo je danas “gdje su vam oni sniženi proizvodi. Odgovor je glasio – nema ih, tako da su mnogi izlazili sa praznim korpama.

N1: Jeste li provjeravali ima li onih sniženih proizvoda?”

“Jesam, pregledala sam sve – nema.”

N1: Jeste li pitali?

“Pitala sam, kažu nisu dobili nikakvo obavještenje.”

N1: A da li bi vam značile te snižene cijene?

“Značile bi, naravno.”

N1: Ima li onih sniženih proizvoda?

“Nisam primjetila… a kako ne bi značilo. Pogotovo hrana za bebe je preskupa, pa kažu treba rađati djecu…”.

Obišli smo odjel sa parizerima. Nije parizer, nego Tirolska, rekao je ministar Šulić. Najjeftinija Tirolska, ona za koju je Šulić rekao da će biti 2.55KM još uvijek košta 3.70. Nema majoneza na akciji, nema ni pavlake. Biće, do kraja sedmice, obećava ministar.

“Ono što je jako važno reći da smo kampanju startovali juče i da ćemo do kraja sedmice u svim marketima širom RS moći naći proizvode koji su na 0% marže”, kaže Šulić.

Nećemo čitati sastojke ispisane sitnim slovima na sniženim proizvodima. Zdravo ili nezdravo, značiće. O sadržaju ionako misle tamo negdje gdje se o životu ne govori ovako:

“Težak život… ne mogu, ali moram… svakome je došlo, evo dovde, svakome.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare