Nakon tragedije, izjave policajaca pale alarme za uzbunu: “Zadnji ljekarski pregled na kojem sam bio desio se 1993.”

Vijesti 09. feb 202420:43 0 komentara
N1

Priznanje policijskog službenika da 30 godina nije bio na sistematskom pregledu, otvorilo je niz pitanja o zdravstvenom stanju policajaca, naročito njihovom mentalnom zdravlju. Ističu da je najčešći problem finansijske prirode i da nema razumijevanja vlasti za odvajanje novca u budžetima za te namjene. Zašto vlast ne brine o onima koji trebaju brinuti o našoj sigurnosti?

Policijski posao smatra se među najstresnijim i najzahtjevnijim zanimanjima. Svakodnevna izloženost tragičnim situacijama, rad sa kriminalcima, zahtjevnost zadataka koje obavljaju ostavljaju velike posljedice po njihovo mentalno zdravlje.

“Zadnji ljekarski pregled kojem sam ja prisustvovao je bio 1993. godine”, izjavio je jučer Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona.

“Već 14-15 godina na državnoj razini nije bilo sistematskih pregleda”, dodaje Dragan Krvavac iz Saveza sindikata policijskih organa u BiH.

Izjave su to koje pale alarme za uzbunu. Tek nakon samoubistava, teških ubistava, zloupotreba droga i alkohola u njihovih redovima javnost se zapita o mentalnom zdravlju onih koji brinu o našoj sigurnosti. Ali malo se na tome radi.

“Vjerujte da se sistematski treba vršiti svake godine, to bi bilo potpuno opravdano. Policijski službenici nose naoružanje, ovlašteni su za poduzimanje svih mjera upotrebe sile pa i upotrebe vatrenog oružja. Izloženi su ogromnoj količini stresa u vršenju svog posla i postoji mogućnost da za proteklu godinu od vršenja sistematskog je došlo do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja”, konstatuje bivši policijski komesar ZDK, Semir Šut.

“Da li će neko vaditi krv ili masnoću, mislim da to može i sam ili privatno, da postoje i bolnice i ambulante, ali psihološki pregled mislim da ne bi koštao ništa, mislim da je u što kraćem roku potrebno obaviti sistematske pregledu u smislu psihološke pomoći”, dodaje Dragan Krvavac iz Saveza sindikata policijskih organa u BiH.

Svijetao primjer takve prakse je Kanton 10. U MUP-u ovog kantona postoji zaposleni psiholog za rad sa uposlenicima, što nije slučaj u drugim kantonima.

Opširnije u priči ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!