Nasilje kod djece: “Nekada smo na tužne scene plakali, nove generacije se smiju”

Vijesti 09. maj 202310:09 0 komentara
N1

Edo Muratbegović, profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i Sabrija Mehmedović, pedagogica u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji gostujući na N1 govorili su o uzrocima ekstremnog nasilja kod djece, i što je još važnije, njegovoj prevenciji.

Profesor Muratbegović je komentarišući tragediju iz osnovne škole u Beogradu kada je maloljetni dječak ubio sedam učenika i zaštitara na Vračaru, rekao kako je analiza ponašanja dječaka u momentu kada je to uradio manje bitna, već je bitno ono što je prethodilo tome.

“Klipovi sa Tik Toka gdje djeca komentarišu ovaj slučaj kažu da je bio maltretiran od druge djece. Imali smo sličnu situaciju kod nas koja na sreću nije rezultirala ovakvim slučajevima. Mi smo skloni da nakon medijskih izvještaja za kratak period sklopimo kompletnu sliku. To se mora zaobići. Ovo je velika tragedija u našem susjedstvu. Dijete krivično neodogvorno da planira napad zahtjeva analizu šta se desilo. Ovdje imate osobu od 13 godina i psiholog mora dati analizu da kaže kakva je to snaga da neko planira ovakvo krivično djelo sa listom za odstrel što je monstruozno. S druge strane imate dječaka koji se ne kaje jer nije razvijena empatija. Mi radimo s djecom u osnovinom školama, generalno imaju manje empatije. Gdje smo mi nekada na neke impute kao djeca plakali, oni se smiju”, kaže.

Pedagogica Mehmedović je potvrdila ovu tezu da nove generacije imaju sve menje empatije.

“Ono što sam čula od jednog psihologa je da se ovaj dječak iz Beograda ne uklapa u sliku onih koji su radili masovna ubistva u nekim drugim školama. Nije pokazivao delikvenciju, bio je odličan učenik. Želim da vjerujem da bi kolege uradile nešto da su primjetili nešto neobično u ponašanju. Mi smo nekada u djetinjstvu plakali na neke tužne scene, djeca to više ne rade. Akcenat je na roditeljima da se u domu razgovara u tome, da se natječemo u dobru, da ne budemo superiorniji i jači od drugih. Ovo je jedan potpuno nova generacija”, istakla je.

Muratbegović je dodao sa se ovakvom događaju ne smije davati publicitet koji nekome može biti triger da ponovi nešto slično. Istakao je da se u školskim timovima koji rade s djecom treba priključiti više psihologa kako bi se prevenirali slični događaji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!