NATO: Duboko smo zabrinuti zbog kontinuirane secesionističke politike i retorike podjela u BiH

Vijesti 08. apr 202417:43 1 komentar
Reuters

Bosna i Hercegovina ima snažnu saradnju sa Sjevernoatlantskim savezom, poručeno je tokom Konferencije NATO koja se održava u glavnom bh. gradu, a iste poruke poslate su danas i iz sjedišta saveza. No, mogućnost da BiH narednog mjeseca dobije kandidatski status u najjaču vojnu organizaciju, tradicionalno, dijeli bh. nosioce vlasti. Saradnja nije sporna, ali jeste članstvo.

Na zasjedanju Parlamentarne skupštine Sjevernoatlantskog saveza krajem maja BiH bi trebala da dobije kandidatski status za članstvo u ovoj organizaciji. Svoj optimizam, ministar odbrane BiH potkrijepio je konstatacijom da bi taj korak predstavljao priznanje za sve što je BiH uradila na NATO putu. No, saradnja s Alijansom u političkim bh. krugovima nije sporna. Ali, jeste članstvo.

“Potpuno sam svjestan da ima i drugih političkih konotacija i očekivanja, ali ja sam legalista. Sve dok Zakon o odbrani, član 84, kaže da je naš cilj članstvo u NATO savezu, znači, ja radim po zakonu”, rekao je Zukan Helez, ministar odbrane BiH.

Snažno partnerstvo između BiH i NATO saveza postoji od 2006. godine, a nošeno je na leđima Oružanih snaga BiH, koje su napravile veliki napredak u pogledu kooperacije s najjačom vojnom organizacijom na svijetu. Međutim, procesi u odnosu na NATO pitanja su za koje je nadležno Predsjedništvo BiH, stava je Gojko Knežević, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

“Ako pogledate zadnji Izvještaj generalnog sekretara NATO, vidjećete da je konstatovano da je BiH intenzivirala saradnju sa NATO-om, između ostalog i u okviru Programa reformi, a u kojem je navedeno da to, u konačnici, ne prejudicira samo pitanje članstva”, naveo je on.

Paralelno sa Sarajevom, razgovori o budućnosti BiH na NATO putu, vođeni su i u Briselu. Da je BiH pred vratima Alijanse jer je ispunila uslove za članstvo, siguran je i Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a kojem je iznio i nekoliko prijedloga.

“Predložio sam da NATO kroz sveobuhvatnije implementiranje akcionog plana za članstvo definiše viši i konkretniji nivo povezanosti BiH i NATO. Kao i eventualno prisustvo NATO-a u vojnim bazama u BiH kako bi se preveniralo narušavanje mira”, istakao je Bećirović.

Na kraju, Bećirović je predložio NATO-u da napravi važan korak i BiH uputi poziv za članstvo.

“Vaša današnja posjeta prilika je da sagledamo naše partnerstvo i razgovaramo o tome šta još možemo učiniti zajedno. Snažno podržavamo teritorijalni integritet. Nastavljamo podržavati operaciju Altea. Pohvaljujemo BiH za vaš nedavni napredak na putu ka članstvu ka EU, ali i dalje smo duboko zabrinuti zbog kontinuirane secesionističke politike i retorike podjela”, kazao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a.

Više u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare