NATO za N1: Odluka NSRS protiv Dejtona

Vijesti 29. jun 202319:47 0 komentara
Bildagentur-online/Ohde / Alamy / Alamy / Profimedia

"Savezničke zemlje snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Nedavno glasanje Narodne skupštine Republike Srpske o suspenziji odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je neodgovoran potez. Ono je suprotno duhu i slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustava Bosne i Hercegovine." piše u odgovoru nato zvaničnika na upit N1 nakon što je NSRS izglasala Zakon neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Osuđujemo svaki pokušaj slabljenja institucija Bosne i Hercegovine na državnom nivou, što samo podriva sigurnost Bosne i Hercegovine. Takođe ima negativne posljedice po reforme, ekonomiju i regionalnu stabilnost zemlje. Ujedinjene strukture Bosne i Hercegovine su važne za stabilnost zemlje, posebno Oružane snage, jedna od najjačih multinacionalnih institucija zemlje.

NATO ostaje posvećen snažnom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji sa Bosnom i Hercegovinom. Nastavićemo podržavati napore Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim reformama u korist svih njenih građana – bez predrasuda prema konačnoj odluci o članstvu u NATO-u – uključujući i  napore NATO štaba u Sarajevu.” kazali su nam iz NATO-a.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!