“Ne vjerujem da je eksplicitni snimak Begića korišten protiv Stanivukovića”

Vijesti 16. nov 202222:19 1 komentar
N1

Potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić optužila je u Presingu stranačkog kolegu Draška Stanivukovića za saradnju sa njenim protivkandidatima Ivanom Begićem i Miloradom Dodikom. Istakla je kako ne smatra da je Stanivuković zbog ucjena promijenio stranu, komentarišući eksplicitni snimak Begića, nego je ocijenila da je interes doveo do simbioze banjalučkog gradonačelnika i režima.

Optužili ste Stanivukovića da je pomagao vašem protukandidatu Begiću? Mnogi su u vašim izjavama vidjeli i aluziju na eksplicitni snimak Begića i da je korišten za uticaj na Stanivukovića?

Ne vjerujem da je taj snimak korišten. Simbioza Stanivukovića i Dodika je došla kroz interese, regulacione rupe, stanove, mostove… i famoznog investitora Mladena Milanovića Kaje, koji je blizak i jednima i drugima. Zašto ja ne mogu naći zajednički interes sa Dodikom? Zato što dalje otplaćujem kredit za stan.

Šta sam aludirala, jel Begić prijatelj Stanivukoviću? Prijatelj mu je čim ga je kandidovao da meni odvlači glasove. Prisustvovala sam sceni između njih dvojice, malo je i bezveze da o tome pričam, kada su se posvađali. Begić je lupao mašući telefonom i prijetio Stanivukoviću da će ga uništiti. To nije prirodna scena. Ja nema prijatelje koji se tako ponašaju. Ne mislim da je Stanivuković ucijenjen eksplicitnim snimkom.

Jeste li aludirali na njihovu privatnost?

Čula sam priče da je Begić živio kod njega u kući. Ali mislim da to nema veze sa simbiozom, to je njihov privatni život i kakav god da je imaju pravo na njega. Ali kada me već pitate, po definicijama prijateljstva i drugarstva koje ja znam – ne znam šta mu je (Begić Stanivukoviću).

Stanivuković je vrlo blago reagova na vaše optužbe da je Dodikov čovjek?

Licemjerno je to. Zašto nije odgovorio na optužbe i rekao to i to nije tačno. Imam ja još toga da nevedem i napišem. Idu izbori za gradonačelnika Banjaluke, on treba da obnovi mandat. Tada ga je osigurao uz pomoć širokog kruga ljudi koji su ga podržali poput mene, Vukanovića, SDS-a… Mislim da je to njegova čista politička pragmatičnost, kao smirit će se Jaca. Ja sam koncept koji je protiv svega što radi režim, a on je koncept koji može da sarađuje sa režimom. On sada neće ući blisko u režim jer bi to bilo providno i spržio bi se kao Dragan Čavić, pokušat će izfingirati te relacije sa režimom. Tako da on neće ići u baš potpunu simbiozu, ali šta će na kraju uraditi mene apsolutno ne zanima.

Hoće li krenuti preletači iz opozicije, poput Nešića?

Ja sam bila prva koja je rekla Nešiću isti si kod Dodik jer su 2’ godina uništavali Republiku Srpsku. Ne bih da se bavim proricanjem. Stanivuković je sam sebi naštetio što se približio Dodiku. Nisam šutila, jasno sam se distancirala od politike koju vodi Stanivuković.

Jučer je zasjedanje u NSRS ukrala Nataša Radulović arhaičnim terminima. Vas je lično napala zbog kritika režima i vlasti i poručila vam je da napustite zemlju?

Ja sam rekla da je RS dvostruko zaduženija od FBiH i ona mi je rekla ako mi se ne sviđa ovdje da se selim u Federaciju. Strašno je bilo.

Vjerujete li da će opozicija iz oba entiteta izbaciti SNSD i SDA iz vlasti?

Zavisit će od izbora drugog delegata opozicije u Domu naroda i tu će stvari biti jasnije. Ako Dodi kdobije četvrtog delegata onda će imati apsolutnu kontrolu. Mislim da bi bilo dobro da barem na nekom nivou nema SNSD-a jer je njihova politika blokada, oni blokiraju sve što se može.

Pokret za državu kaže da neće dati delegata SNSD-u?

Vidjet ćemo kako će to ići. Ali, ja sam se više bazirala na izbor za predsjednika RS.

Šta ćete vi sada raditi?

Bavit ću se politikom, ja sam i univerzitetski profesor u Banjaluci.

Neće vam faliti novac od politike?

Neće. Ja sam predložila amandman – jedan čovjek, jedna budžetska plata. Profesor sam i dobijam poslanički paušal od 1.8000 maraka. Jedan dio sam davala u humanitarne svrhe. Mogu reći da u mojoj karijeri nema ništa što je povezano sa korupcijom, tražili su i nisu ništa našli. S te strane mogu biti ponosna na sebe, a nije da nije bilo nemoralnih ponuda, poput da se ne kandidujem.

Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem?

Narod Republike Srpske je umoran od te priče. Dodik je neodgovoran i nema šta da ponudi drugo narodu. Rekla sam otvoreno u kampanji da secesija nije opcija. Trebamo čuvati entitetsku državnost. S tim se ne treba kockati jer secesijom pravimo problem i Srbiji koja ne može biti principijelna ako kaže da je Kosovo dio njene teritorije, a onda kaže da RS ima pravo na samoopredjeljenje.

Stranci su podržali izbor Dodika?

Mnogi stranci u BiH se ponašaju neozbiljno. Možda da sam i ja govorila da ću srušiti institucije, da ću sa balvanima doći ispred CIK-a, možda bi rekli hajmo Jelenu proglasiti pobjednicom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare